Gradska hronika

Voda u Pazaru ispravna, ali i dalje stoji preporuka da se ne koristi za piće

Dana 28.01.2015.god. izvršeno je ponovno uzorkovanje vode za piće iz mreže gradskog vodovoda Pirot i tom prilikom je uzeto 9 uzoraka na proveru mutnoće. Po tim rezultatima ZZJZ voda u Pazaru danas je bila ispravna, a mutnića je bila u granicama normale, ali će do dobijanja konačnih rezultata u ponedeljak i dalje ostati na snazi da se voda u pazarskom delu grada ne koristi za piće, već samo za pripremu hrane uz prokuvavanje. U Tijabari voda je i dalje neispravna, saopštio je pirotski ZZJZ.

cisterna voda

Nakon dobijenih rezultata za mutnoću, koja je odmah ispitana u hemijskoj laboratoriji ZZJZ Pirot, utvrđeno je da je mutnoća u sva četiri uzorka vode uzetih sa pazarske strane gradskog vodovoda Pirot u granicama vrednosti propisanih Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98 i 44/99), a u pet uzoraka vode uzetih sa tijabarske strane mutnoća je imala povećane vrednosti u odnosu na one propisane Pravilnikom. U toku današnjeg dana takođe je završena kompletna fizičko-hemijska analiza svih uzoraka vode za piće uzetih u toku jučerašnjeg dana iz gradskog vodovoda Pirot i ova analiza pokazuje da su svi ostali fizičko-hemijski parametri (osim mutnoće) ispitivani u ovim vodama u skladu sa Pravilnikom. I dalje ostaje na snaži preporuka stručnjaka ZZJZ Pirot da se, do dobijanja rezultata mikrobiloških ispitivanja uzetih uzoraka i kompletiranja nalaza, voda i dalje ne koristi za piće, ali se u delu grada Pazar, gde su se vrednosti za mutnoću u vodi normalizovale, ona može koristiti za pripremu hrane. Građani će vodu za piće kupovati ili točiti sa cisterni koje su locirane na dva mesta u gradu (kod kružnog toka – ul. 22. Divizije i na raskrsnici Berilovca i Jastrebačke ulice).

Stručne ekipe ZZJZ Pirot biće i dalje svakodnevno na terenu i uzimaće uzorke vode za analizu, da bi se situacija vezana za vodosnabdevanje građana Pirota permanentno pratila i saopštavala putem medija, do normalizacije prilika.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker