Lokalna samouprava

Voćarska proizvodnja u Pirotu sve zastupljenija

Voćarska proizvodnja poslednjih godina u Pirotu doživljava pravu ekspanziju. Sve je više novih, intenzivnih voćnih zasada zahvaljujući, pored ostalog, i subvencijama grada Pirota. Prema rečima stručnog saradnika za voćarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Mimice Kostić Đorđević, veliki broj poljoprivrednika koristi subvencije grada Pirota za kupovinu sadnog materijala, a kasnije se nastavlja sa investicijama u cilju unapređenja proizvodnje.

“Ono što me jako raduje jeste da, ne samo što je povećan trend podizanja novih zasada, već to rade mlađe osobe. Sve je veći broj mlađih voćara koji žele da se bave ovom proizvodnjom. Od svih ukupnih korisnika subvencija grada Pirota najveći broj se odnosio na voćarsku proizvodnju i investiranje u voćarstvo”- kaže, pored ostalog, Mimica Kostić Đorđević.

Tokom cele zime, kada vremenske prilike to dozvoljavaju, a ovih dana bili su idealni uslovi za rad u voćnjaku, mogu se obavljati radovi. Pre svega važna je higijena u voćnjaku, a onda sledi zimska rezidba, rezidba za rod i nešto kasnije, krajem februara, formiranje uzgojnog oblika mladih zasada.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker