Pirot - Mali Jerusalim

Vladika niški Arsenije igumaniju Temačkog manastira Efrosiniju zamonašio je u čin Velike shime, treći i najviši stepen monaštva

Velika shima se naziva i činom Velikog i anđeoskog obraza

Vladika niški Arsenije zamonašio je igumaniju Temačkog manastira mati Efrosiniju u treći i najviši stepen montaštva – Veliku shimu. Ovaj – najviši stepen monaštva sleduje nakon Čina odevanja rase i kamilavke i Čina male shime.

Mati Efrosinija Ristić rođena je 1939. godine u selu Sebečevac od roditelja Dobrosava i Jerine, na krštenju je dobila ime Milica. Mati Efrosinija potiče iz pobožne porodice, otac joj je misionario zajedno sa Vladikom Nikolajem, a Efrosinija daleke 1954. godine, na praznik Vavedenje Presvete Bogorodice odlazi u manastir Naupare sa napunjenih 15 godina. Nakon četiri godine iskušeništva, oktobra 1959. godine iskušenica Milica prima monaški čin rase i kamilavke od tadašnjeg vladike niškog Jovana Ilića i dobija ime Efrosinija. Nakon manastira Naupare, dolazi u manastir Sukovo, zatim Sićevo. U čin Male shime zamonašena je 1968. godine, a zamonašio je tadašnji episkop niški Irinej Gavrilović.

fotografija objavljena uz dozvolu – Manastir Svetog Đorđa Temska

Godine 1986. mati Efrosinija dolazi u Temački manastir gde se i danas nalazi. U Temskoj je tada bilo sestrinstvo u kome su bile dve ruske monahinje, Ripsimija i Evtihija, koje su izgnane iz Rusije.

Fotografija – Temački manastir

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker