Pirot - Mali Jerusalim

Vladika Jovan:Manastiri središta duhovne obnove naroda

Danas je u prisustvu velikog broja vernika iz Pirota, ali i drugih gradova Srbije vladika niški Jovan povodom slave Manastira Svetog Đorđa-Đurđica držao liturgiju, nakon čega su organizovane litije.

8_resize

Vladika je nakon litija održao besedu velikom broju vernika i kazao da su upravo manastiri središta duhovne obnove jednog naroda.

-Ovakve svetinje, kao što je manastir u Temskoj centri su duhovne obnove našeg naroda. Zbog toga kada ulazite u manastir treba na kapiji ostaviti sve što je loše, sve poroke-kazao je vladika Jovan.

5_resize

Kolačar ovogodišnje slave bila je opština Pirot, u čije ime je predsednik opštine Pirot Vladan Vasić predao kolačarstvo slave za narednu godinu direktoru Slobodne zone Pirot  Draganu Kostiću.

4_resize

Predsednik Vasić kazao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je u ime opštine Pirot bio kolačar.

Trudio sam se uvek da svetovne i crkvene vlasti što bolje sarađuju u obnovi manastira, kao što je i vladika u svojoj besedi govorio, obnovi duha našeg naroda. Mislim da smo u dobroj meri u tome i uspeli. Ovo današnje kolačarstvo pokazuje da smo svi zajedno, jedan narod i da obnavljajući tradiciju obnavljamo i ono dobro u nama-kazao je Vasić i dodao da je u proteklom periodu veliki broj svetinja obnovljen.

7_resize

-Mnoge manastire, crkve, običaje, litije smo obnovili. Ako želimo da budemo Mali Jerusalim i da to koristimo i u turističke svrhe s obzirom da sve veći broj turista iz Bugarske dolazi u naše manastire i crkve, onda moramo da obnavljamo zgrade, ali i da se obnavljamo i duhovno. To je jedan spoj na kome smo radili i na kome ćemo raditi i u buduće-zaključio je Vasić.

1_resize

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker