Lokalna samoupravaPolitika

Vladajuća većina u Pirotu stabilna

Na današnjoj konferenciji za novinare vladajuće većine u lokalnom parlamentu u Pirotu rečeno je da je lokalna vlast u Pirotu stabilna sa 32 odbornika. Na konferenciji je upućen i poziv SNS-u da, u interesu građana, postane deo vladajuće većine u Pirotu. U proglasu koji je pročitan saopšteno je da odbornici vladajuće većine u buduće neće više tolerisati pritiske i ucene koje se upućuju sa zahtevima da promene tabor i podrže SNS već će biti podnošene krivične prijave.

ACA_9965_resize

Predsednik opštine mr Vladan Vasić u svom obraćanju kazao je da je cilj da se na ovaj način pokaže da lokalna vlast ima legitimnu i potpuno stabilnu većinu.

Cilj je da kažemo svima,  a naročito onima koji pokušavaju da pritiskaju i ucenjuju odbornike, da je dosta sa tim. Vlast se osvaja na izborima. Legitimno pravo je da u toku jednog političkog mandata pokušate da prekrojite većinu ali ako neko želi to slobodnom voljom, a ne na taj način što vršite pritiske na radno mesto i druge načine. Decembra smo usvajanjem budžeta pokazali da imamo stabilnu većinu uprkos velikim pritiscima, ali ovih dana neki odbornici su ponovo počeli da se nama obraćaju i da se žale da imaju pritiske i ponude, naročito pred kraj prošle nedelje. Zato smo odlučili javno da kažemo da je dosta sa tim i da ćemo mi vršiti i u narednom periodu vlast jer imamo većinu i raditi potpuno normalno. Čekamo izbore 2016. godine. Onaj ko bude pobedio na izborima i ko onda bude imao većinu, srećno mu bilo. Mislim da treba da prestanemo da se bavimo političkom trgovinom i ja se zahvaljujem našim koalicionim partnerima i onima koju su nas podržavali. Nadam se da smo opravdali poverenje i da ćemo nadalje voditi Pirot najbolje što umemo i znamo, a pokazalo se na izborima i 2008. i 2012. godine da nam je narod dao puno poverenje i ja uopošte ne strahujem za izborne rezultate 2016. godine-kazao je Vasić.

ACA_9947_resize

Dr Milan Stojanović, iz Grupe građana “Pirotski naprednjaci”, kazao je da ovu grupu građana čine članovi SNS koji podržavaju politiku premijera Aleksandra Vučića.

Na lokalnom nivou mi održavamo i poštujemo koalicioni sporazum sa većinom koju čine Koalizacija za Pirot, SPS i mi. Mi ćemo i na dalje podržavati ovu politiku-kazao je dr Stojanović.

ACA_9979_resize

Predsednik Opštinskog odbora SPS-a Vidojko Panajotović kazao je da je SPS državotvorna partija i faktor stabilnosti kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

Mi smo sa Koalicijom za Pirot zajedno već više od 11 godina. Imamo koalicioni sporazum i mi to poštujemo. Naši odbornici, a pre svega odbornici SPS-a nisu nikakva roba da bi neko ko ima malo novca mogao da kupi, iskoristi, proda i bilo šta radi sa njima. To su časni i pošteni ljudi, koji imaju svoje dostojanstvo, ponos, čast i drže svoju reč. Ja ponovo pozivam u ime ove Koalicije, SNS, da nam se priključe u vršenju vlasti u Pirotu, pre svega  zbog interesa građana Pirota. Da se ostave privezaka koje imaju, a koji znaju da na sledećim izborima da ih neće biti nigde. Zbog interesa građana Pirota i saradnje sa Vladom Republike Srbije otvoreni smo za razgovore sa njima-kazao je Panajotović i dodao da će većina ostati.

Mi imamo većinu koja će i ostati do kraja mandata. Pozivamo i njih da imamo još veću većinu. Pozivamo i njih da u saradnji sa Vladom Srbije, gde su oni u većini, da uspemo da što više sredstava donesemo u Pirot i da građani opštine Pirot osete boljitak, a ne da se bavimo nekim drugim stvarima koje nemaju veze sa politikom niti sa realnošću-kazao je Panajotović.

Prenosimo vam u celini Proglas građanima Pirota koji je pročitan na današnjoj konfernciji za štampu u Medija centru Doma kulture.

Poštovani građani Pirota,

Obraćamo se vama, koji ste na predhodnim lokalnim izborima, svojom slobodnom voljom, koristeći izborno pravo, izabrali predstavnike za lokalni parlament. Želeći stanemo u odbranu te volje, želeći da sačuvamo slobodu misli i savesti odbornika i braneći ova ustavom garantovana prava i slobode želimo da vas obavestimo o sledećem:
U proteklih par meseci svedočimo o raznovrsnim pritiscima koji se vrše na odbornike, u cilju prekrajanja narodne volje i osvajanja vlasti mimo izbora od strane raznih pojedinaca. Rezultat takvog pritiska vidljiv je u lokalnom parlamentu gde se odbornička grupa Srpske napredne stranke udvostručila u odnosu na dobijeno poverenje građana na proteklim izborima. Međutim, i pored svega toga opozicija nema dovoljno odbornika da prekroji izbornu volju građana. To je dokazano na decembarskoj skupštini lokalnog parlamenta, kada se glasalo o nepoverenju predsedniku skupštine opštine, i kada su se razotkrile laži koje su plasirane u javnosti da je prikupljena većina i da će se to videti na sledećoj skupštini. Tada je korišćen metod ubeđivanja na taj način što je odbornicima servirana priča kako su razni odbornici iz Koalicije za Pirot već prešli na stranu Srpske napredne stranke i kako im je potreban samo još jedan glas kako bi sastavili novu većinu, taj jedan glas uvek je bio glas onoga na koga su pritisci vršeni. Tu nameru su odbornici prozreli i nisu poverovali u neistine koje imaju za cilj samo dolazak na vlast po svaku cenu. Kako vreme prolazi, pomenuta grupacija postaje nervoznija i pritisci na odbornike su sve jači. Ponovo se koristi oprobana teza „ Ne verujte svojim očima, već slušajte šta vam mi pričamo“. Iz tih razloga želimo da poručimo pirotskoj javnosti da će odbornici izdržati i sačuvati svoj obraz i da neće izneveriti građane koji su im dali poverenje na predhodnim izborima. Takođe, svakome ko pokuša da se u narednom periodu bilo kom odborniku posredno ili neposredno obrati sa bilo kakvom ponudom, pretnjom ili ucenom, koja će imati za cilj prelazak u drugu stranku ili nagovaranje na glasanje mimo volje odbornika u Skupštini opštine Pirot, mi dole potpisani poručujemo da ćemo takvo ponašanje smatrati uznemiravanjem i preduzeti sve zakonske mere u vidu prijave uznemiravanja i podnošenja krivičnih prijava pojedincima za ovakvo protivzakonito ponašanje. Na ovaj način želimo da pokažemo da nam je volja Piroćanaca najvažnija i da ćemo sačuvati mandate građana koji su nam na predhodnim izborima dati. Nemamo prva da trgujemo nečim što nije naše, a ko se usudi da to uradi sam narod će ga na sledećim izborima za to ikazniti.

U službi jedino građanima Pirota, dole potpisani odbornici u SO Pirot,
U Pirotu,
07.02.2015.godine

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker