Srbija

Vlada Srbije usvojila uredbu o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na infrastrukturu nezakonito izgrađenih objekata. Rok za podnošenje zahteva – 15. septembar

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o načinu, uslovima i postupku za privremeno priključenje na elektroenergetsku mrežu, gasnu mrežu i/ili mrežu daljinskog grejanja, vodovod i kanalizaciju nezakonito izgrađenih objekata, a građani će moći da podnesu zahtev od 15. septembra do 15. oktobra, prenosi Nova ekonomija.

Vlada Srbije

Uredbom je predviđeno da priključak mogu da dobiju samo vlasnici kuća i stanova i članovi njihovih domaćinstava, koji su izgradnjom, odnosno kupovinom, trajno rešavali svoje stambeno pitanje i koji u njima žive.

Ova mogućnost se, kako je navela Vlada, ne odnosi na poslovne objekte, niti na investitore koji su nelegalno gradili i objekte nisu priključili na komunalno infrastrukturu.

Takođe, priključenje je privremenog karaktera i ono, kako se navodi u Uredbi, neće uticati na utvrđivanje pravnog statusa objekta koji se priključuje na infrastrukturu.

Priključenje je moguće samo za jedan objekat, odnosno jedan stan istog vlasnika.

Uredbom je propisano da vlasnik može da podnese zahtev za privremeno priključenje na sve infrastrukturne mreže ili na samo neku od njih, što znači da se zahtev može podneti i samo za gas, struju ili kanalizaciju.

Da bi se podneo zahtev za priključenje, potrebno je da vlasnik objekta dostavi dokaz o postojećem završenom objektu, dokaz da je on vlasnik objekta ali i da u vlasništvu ima samo jedan objekat, odnosno stan.

Ukoliko je objekat nelegalno izgrađen, odnosno bez pribavljene građevinske dozvole i ostale dokumentacije koja je predviđena zakonom, potrebno je da se dostavi dokaz da je pokrenut postupak ozakonjenja.

Ukoliko pak se radi o objektu za koji nije pokrenut postupak ozakonjenja, onda bi trebalo dostaviti izjavu da je objekat izgrađen i da se koristi za stanovanjeili neki drugi dokaz kojim se nesporno mogu tvrditi ove činjenice.

Vlasnik koji je kupovinom stana trajno rešavao svoje stambeno pitanje treba da dostavi o kupovini objekta, overen u propisanoj formi u vreme zaključenja ugovora, kao i izjavu da on i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nemaju drugi objekat za stanovanje.

Lice koje nema prebivalište u stanu čijom je kupovinom trajno rešavao svoje stambeno pitanje, umesto dokaza da stanuje u tom stanu, treba da dostavi izjavu da će se odmah po privremenom priključenju, sa članovima svog porodičnog domaćinstva, useliti u stan.

U slučaju da ugovor nije zaključen, potrebno je da se dostave drugi dokazi, odnosno dokazi se pribavljaju po službenoj dužnosti. Nadležni organ bi trebalo da po službenoj dužnosti pribavlja podatke o prebivalištu vlasnika i članova njegovog porodičnog domaćinstva koji stanuju u objektu, kao i, po potrebi, druge podatke o kojima se vodi javna evidencija u skladu sa zakonom.

Za vlasnike stanova u stambenim i stambeno poslovnim zgradama za kolektivno stanovanje, zahtev za privremeno priključenje podnosi stambena zajednica.

Privremeno priključenje, kako se navodi u Uredbi, traje do konačnog utvrđivanja pravnog statusa objekta, koji je privremeno priključen na infrastrukturu.

Izvor: Nova ekonomija

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker