Lokalna samouprava

Vlada Srbije izdvojila 230 miliona evra za energetsku sanaciju kuća i stanova – očekuje se objava konkursa

Vlada Republike Srbije obezbedila je velika finansijska sredstva, čak 230 miliona evra, kako bi se nastavilo i ove godine sa realizacijom mera u cilju podizanja nivoa energetske efikasnosti u jedinicama lokalnih samouprava. U Ministarstvu rudarstva i energetike u toku je priprema novog poziva za opštine i gradove za učešće u projektu na obnovi stolarije, kotlova, termoizolacije. S obzirom na iznos sredstava izdvojenih u ove svrhe, novina je da će moći da konkurišu i stambene zajednice za neku od mera. Načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, kaže da se očekuje da će, možda, još tokom ove nedelje javni poziv biti dostupan građanima.

Prošlogodišnji pilot projekat, koji je počeo polovinom godine, imao je ograničena sredstva pa je i manji broj lokalnih samouprava učestvovao u njemu. Grad Pirot je opredelio 5 miliona dinara, a toliko je dobio od resornog ministarstva i počeo realizaciju mera koje obuhvataju zamenu kotlova za grejanje, stolarije i ugradnju solarnih panela za sanitarnu toplu vodu. Načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, kaže je sve na lokalnim samoupravama u kojoj meri će iskoristiti ove izuzetne povoljnosti Vlade Srbije u ovoj godini.

“Sve je na lokalnim samoupravama. Onaj iznos koji opredeli lokalna samouprava za energetsku efikasnost tom istom iznosu će i Ministarstvo da parira istom cifrom. To je 50 posto od ukupne vrednosti, drugih 50 posto obezbeđuju građani koji apliciraju. Uprošćena je dokumentacija koju je neophodno podneti prilikom apliciranja za bilo koju od mera za energetsku efikasnost, to je nekoliko papira koji će se u lokalnim samoupravama podnositi. Mi smo prošle godine za grad Pirot dobili 110 ugovora, toliko je bilo ispravnih od 137 prijava. Nadamo se da će ove godine biti i veći iznos izdvojen u budžetu za energetsku efikasnost i da ćemo znatno više prijava imati”- kaže načelnica Tončić.

Prema računici, dodala je načelnica Tončić, sredstva će se potrošiti u punom iznosu ako po jedinici lokalne samouprave bude po hiljadu prijava. Realizacijom mera postiže se ušteda energije od 20 do 30 posto, dok Srbija u ovom trenutku troši četiri puta više od proseka Evropske unije. U ovom pozivu će, pored vlasnika individualnih domaćinsava, moći da konkurišu i stambene zajednice, a i vlasnici stanova pojedinačno. Novi poziv za solarne panele za individualna domaćinstva očekuje se u februaru. Treba reći i to da će u ovogodišnjem pozivu prioritet imati lokalne samouprave koje su devastirane, a u četvrtoj kategoriji u našem Okrugu to su Bela Palanka i Babušnica. Ove lokalne samouprave će učestvovati sa 30, a ministarstvo sa preostalih 70 posto.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker