Gradska hronika

Vlada Nemačke oprema Domove zdravlja za prihvat izbeglica

Služba hitne pomoći Doma zdravlja”Dr Đorđe Lazić” u Somboru, kao i zdravstvene ustanove u Kanjiži Preševu i Šidu , Subotici i Pirotu, uz  dva prihvatna centra biće obnovljene, ali i opremljene neophodnom opremom kako bi mogle da pruže pomoć izbeglicama. Pored toga, a biće kupljeno i jedno  sanitesko vozilo, izjavio je danas u Somboru ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Humanitarna organizacija Help i ambasada Nemačke obezbedili su za to 900 hiljada evra, a posao će biti realizovan do marta sledeće godine.

“Cilj je zapravo dvostruk, s jedne strane da pružamo medicinske usluge izbeglicama,  a s druge strane  je to jedan projekat koji je ima   dugoročnu namenu , jer će biti u korist lokalnog stanovništva”, rekao je u Somboru nemački ambasador Aksel Ditman.

Juče je kroz Srbiju prošlo 8.000 izbeglica, a isto se očekuje i danas, rekao je ministar Aleksandar Vulin, i ovakva pomoć je značajna. Novinare je zanimalo da li smo spremni za scenario zatvaranja evropskih granica i duži boravka više 200 hiljada ljudi. mesečno

“Ne možete očekivati da neko potpuno zatvori pristupe zemljama, neko potpuno otvori i da sad Srbija  arbitrira o tome. Mi ćemo se ponašati kao što smo i do sada i mislim da su građani zadovoljni kako to funkcioniše u Srbiji”, rekao je Vulin.

migranti _2

 

Obnova infrastrukture tih zdravstvenih centara, nabavka opreme i pomoć u efikasnijem pružanju medicinskih usluga znatno će pomoći s jedne strane izbeglicama, a dugoročno je namenjeno lokalnom stanovništvu, rekao je nemački ambasador.

foto ilustracija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker