Gradska hronika

Više od pola miliona evra za rekonstukciju suda

U rekonstrukciju zgrade Osnovnog i Višeg suda u Pirotu Kraljevina Norveške uložila je 539.560 evra. Reč je o projektu koji za cilj ima povećanje dostupnosti pravde stanovništvu u našoj zemlji, a u celoj zemlji ovim projektom obuhvaćeno je svega sedam sudova, među kojima je i pirotski.

Zamenik predsednika Višeg suda u Pirotu Marina Živković kazala je da ova donacija Kraljevine Norveške, tačnije Ministarstva spoljnih poslova Norveške od velikog značaja za unapređenje pravosuđa u našoj zemlji, pa i u Pirotu.

-Renoviranjem sudskih zgrada stvaraju se uslovi za bolje funkcionisanje sudstva, kvalitetniji rad svih zaposlenih i možda najbitnije, dovešće do povećanja dostupnosti pravde svim građanima-kazala je Živkovićeva.

Zamenik predsednika Višeg suda Zoran Kolev kazao je da je vrednost celog projekta, kada je o rekonstrukciji zgrada pirotskog Osnovnog i Višeg suda, iznosi 539.560 evra.

-Izgradnja i poboljšanje infrastrukture ima veliki značaj za efikasniji rad sudstva-kazao je Kolev.

Velelepna sudnica Višeg suda
Velelepna sudnica Višeg suda

Predsednik Osnovnog suda u Pirotu Ivan Nikolić kazao je da je u okviru projekta potpuno rekonsturisan veliki broj prostorija i sudnica u zgradama Osnovnog i Višeg suda u Pirotu.

-Renoviranjem smo obezbedili značajno povećanje kapaciteta Osnovnog suda, renovirane su sve sudnice, renovirane su kancelarije, hodnici, uveden video nadzor i urađeno još mnogo toga-kazao je Nikolić.

ACA_5497_resize

U zgradi Osnovnog suda obezeđen je preko potrebni dodatni prostor adaptacijom potkrovlja u kancelarije uprave i sudijske kabinete. Ova adaptancija obezbedila je prostor na ostalim spratovima za sudnice odgovarajućih veličina i poboljšanje uslova rada u pisarnici i drugim službama.

Izvršena je i adaptacija krova i popravljen krov, s obzirom da je ranijih godina bilo problema za vreme velikih padavina.

Renovirani su i toaleti, stepenište, koje je bilo na pojedinim delovima oštećeno što je moglo potencijalno da utiče i na bezbednost, instalirana je nova hidrantska mreža kao i sistem za dojavu požara, a uveden je i novi sistem klimatizacije.

ACA_5558_resize

Najveća intervencija u zgradi Višeg suda bila je izgradnja jedne od najmodernijih sudnica u ovom delu Srbije i to adaptacijom hola pa će sada sudije Višeg suda imati daleko bolje uslove za rad. Takođe, renovirani su toaleti i drugi delovi Višeg suda.

Po rečima Halvora Gengstoa, iz organizacije IMG-partnera na realizaciji projekta, Kraljevina Norveška je u rekonstrukciju ukupno sedam sudova širom Srbije uložila preko 5.5 miliona evra.

Gjengsto se zahvalio rukovodstvo pirotskog pravosuđa na odličnoj saradnji tokom realizacije ovog projekta koji će bitno unaprediti dostupnost pravde građanima Pirota i celog okruga.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker