Reportaža

Više od 1350 planinara na usponu na Ruj

Sedmi tradicionalni međunarodni uspon na Ruj održan je u subotu, 11.juna 2016.godine, pod sloganom “Pogled sa visine”. 

image

Planinarski klub “Ruj 1706” i Turistička oranizacija opštine Babušnica, organizatori manifestacije sa srpske strane planine Ruj, još jednom su demonstirali veliko znanje, iskustvo i sposobnost u organizovanju ovako velikih događaja, neverovatnu uigranost.
Sve je mesecima unapred bilo brižljivo pripremljeno, i jasno je da sa tolikom posvećnošću, sveobuhvatnom podrškom, i ogromnim radom, dan održavanja ovog događaja postaje jedan veliki praznik.

image

Prema spiskovima organizatora sa srpske strane i sa bugarske strane (opština Trn), na zbornim mestima, u selima Rakita u Srbiji i Zabel u Bugarskoj, pojavilo se 1226 učesnika, od kojih 621 u Srbiji i 605 u Bugarskoj. Procena je da se još podosta njih nije upisalo na zbornim mestima, već su, nestrpljivi da uživaju u čarima planine Ruj, takoreći izleteli na stazu.

image

Zato slobodno možemo izaći sa podatkom da je oko 1350 učesnika uveličalo ovaj veliki dan za opštine Babušnica i Trn, za sela Rakita, Vuči Del, Zabel, Turokovci, Lomnicu…Za sve meštane.

image

Svečarska atmosfera u Rakiti od ranog jutra. Na seoskom domu postavljane su zastave planinarskih klubova čiji su članovi pristizali u Rakitu. Dominirao je veliki pano manifestacije “Eurorando”, Evropske pešačke asocijacije, koja će se održati septembra meseca u Švedskoj, sa motivom “Energija”.
Upravo će uspon na Ruj predstavljati Srbiju na ovom najvažnijem evropskom okupljanju palninara, i to po odluci Planinarskog saveza Srbije.

image

Naš savez prepoznao je povezanost sa svime što se čini oko uspona na Ruj, i značaj uspona na Ruj, sa energijom kao motivom “Euroranda”.
Po prvi put za ovih sedam godina, visoki funkcioneri Planinarskog saveza Srbije boravili su u Babušnici i Rakiti i učestvovali su na usponu na Ruj.
Sekretar Saveza, g. Branislav Božović Denis, pohvalio je sve aktivnosti organizatora uspona na Ruj, sa divljenjem besedio o predivnim osećanjima koja su ga obuzela tokom boravka na Ruju, i pozvao planinarske klubove i sportske radnike iz mnogo većih sredina, da se ugledaju na Planinarski klub “Ruj 1706”, na Turističku organizaciju opštine Babušnica, na meštane sela Rakita.
Čelnici Saveza ubeđeni su da su izabrali pravog predstavnka za “Eurorando”.
A sedmi uspon na Ruj protekao je onako kako smo svi želeli, opravdao je poverenje Saveza.
Toliko je sve dobro funkcionisalo na stazi, da se čini da je ovo najlakše izvedeni uspon na Ruj.
Izuzetan napredak postigli su planinari iz PK “Ruj 1706” iz Babušnice, mnogo njih je stasalo u vrsne vodiče za poslednjih godinu dana od šestog uspona na Ruj. 
Vodiči na stazi bili su pravi primer kako treba biti povezan, solidaran, posvećen. 
Nijedan problem nije uočen, niko se od učesnika ni na šta nije požalio.
Daleko je staza uspona na Ruj od lake, rekreativne.
Treba sve to ispratiti.
A angažovani vodiči i pripadnci Gorske službe spasavanja su to učinili sa, čini se, neverovatnom lakoćom. Na jednom mestu i u isto vreme demonstirali su vrhunsku psihofizičku pripremljenost i apsolutnu koncentraciju. Pokriven je u svakom trenutku bi svaki pedalj staze na Ruju. Treba li posebno istaći – besprekorno pripremljene i obeležene staze?
Zato je velika većina učesnika i prešla celu stazu. Niko se nije uplašio od strmog uspona na Rakitski kamen (Vetren) ili završnog uspona na Ruj. Štaviše, pred ogoljenim vrhom Ruj, tim ogromnim kupolikim pašnjakom, svaki plannar dobije novu snagu, jer vidi – cilj je blizu, a ispred i iza njega mnoštvo je razdraganih, radosnih planinara.
Od velike pomoći na ovoj akciji bila je i Granična policija MUP-a Republike Srbije, koja je izdala posebna uputstva za kretanje planinara u pograničnoj zoni. Planinari su sve to ispoštovali, a policajci su nadomak vrha Ruj davali dodatnu podršku i savete planinarima.
U okviru pratećeg kulturnog programa, u selu Rakita održana je likovna kolonija, uz učešće slikara iz Babušnice, Dimitrovgrada, Pirota i Bele Palanke.
Nekoliko planinara će ovu akciju pamtiti i po vrednim poklonima – slikama koje su slikari stvorili inspirisani predivnom prirodom planine Ruj, rekom Jermom, Zvonačkom rekom, i meštanima Rakite.
Pogled sa visine – to je nešto izuzetno, ono što doživimo kada se nadmašimo sebe i svoja očekivanja, kada postanemo svesni da smo jači i odlučniji nego što smo mislili da jesmo. Pogled sa visine je lep sa vrhova Rakitski kamen i Ruj, ali je izuzetan i sam doživljaj da smo, duboko u nama, dostigli visinu.
Ovom akcijom još jednom se pokazalo i da je mr Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije opštine Babušnica, jedan od vodećih turističkih poslenika i vizionara u Srbiji.
Sledeći, osmi uspon na Ruj, održaće se simboličnog datuma – 17.06.2017.godine, i tada će po prvi put datum održavanja (dan i mesec) akcije biti identičan nadmorskoj visini Ruja.

Tekst, foto-organizatori

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker