BabušnicaReportaža

Više od 1.300 planinara “obrisalo” granice između Srbije i Bugarske

Više od 1.300 planinara iz Srbije i Bugarske učestvovalo je u šestom po redu Medjunarodnom usponu na vrh Ruj, na istoimenoj planini, koja se nalazi na samoj srpsko-bugarskoj granici. Srpski planinari se se na ovaj vrh popeli sa srpske strane, a bugarski iz pravca Bugarske, nakon čega su se na samom vrhu sreli i druzzili. U ovoj akciji učestvovalo je 747 planinara iz Srbije iz 30 planinarskih klubova kao i 468 iz Bugarske, a bilo je i planinara iz Kanade, Škotske i Engleske.

DSC_0269_resize

Kako je Pirotskim vestimakazao direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković, po masovnosti ovo je rekordno posećen uspon.

“Iz pravca bugarskog grada Trn su došli bugarski planinari, dok su naši krenuli iz sela Rakita, u Babušnici. Veliku čast nam je svojim prisustvom ukazao i bugarski konzul u Srbiji Atanas Krstin koji je rekao da je ovo veliki praznik za dva bratska naroda i veliki potencijal u daljem radu i prekograničnoj saradnji”, kazze Stamenković i dodaje da je ovo još jedan dokaz da Srbija ima prelepe krajeve koji su pravi turistički biseri, doduše potpuno neiskorišćeni.

planinari ruj_2

Po završetku uspona u selu Rakita organizovana je i projekcija filma “Rudareva sreća”, koji je 1929. snimljen u okolini sela Rakita i kanjonu Jerme. To je prvi komercijalni igrani film jer je sniman po narudzzbini. Organizovana je i projekcija filma o prirodnim lepotama Stare planine, koji je takodje snimljen pred Prvi svetski rat.

planinari ruj_1

Osim Turističke organizacije Babušnica i opštine Babušnica u organizaciji ovog skupa učestvovao je i Planinarski klub “Ruj 1706” iz Babušnice i Mesna zajednica sela Rakita.

DSC_0088_resize

Organizovano je i besplatno masovno krštenje u Rakitskoj reci.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker