Lokalna samouprava

Višak iz budžeta za školu u Gnjilanu, rekonstrukciju ulica i druge projekte

Višak novca u opštinskoj kasi, putem rebalansa budžeta koga su danas usvojili opštinski većnici, nakon aminovanja od strane odbornika na predstojećoj sednici SO Pirot biće upotrebljen za izgradnju odnosno rekonstrukciju škole u Gnjilanu, rekonstrukciju Doma kulture u Izvoru, nastavak projekta izgradnje vodovoda u selu Ponor koje decenijama ima problem sa vodosnabdevanjem, ali i za rekonstrukciju nekoliko gradskih ulica i druge važne projekte.

opstinsko vece

Po rečima Slaviše Svilarova, člana Opštinskog veća, cilj drugog po redu rebalansa budžeta, kao i prvog, jeste da se višak budžetskih sredstava koji je ostvaren u proteklom periodu, usmeri na investicione projekte u gradu i selima.

slavisa svilarov_2

-Ovo je drugi rebalans budžeta ove godine. Kao i prvi, i drugi rebalans nam donosi povećanje prihoda, što je u ovim uslovima u kojima živimo i radimo dobra vest i nešto što je vrlo pozitivno. Sa ovim povećanjima budžet opštine Pirot će biti milijardu i 645 miliona dinara, što je povećanje od oko 80 miliona dinara u odnosu na prethodni rebalans. Izvor povećanja prihoda je pre svega u raspodeli ostatka viška prihoda iz prethodne godine, povećanja po pojedinim pozicijama prihoda koji su u prethodnom periodu zabeležili bolje ostvarenje od planiranih tako da su to izvori, a sa druge strane, taj višak prihoda se raspodeljuje na potrebe budžetskih korisnika, u skladu sa njihovim planovima i programima. Posebno bih istakao da su značajna sredstva opredeljena za investicije preko Direkcije za izgradnju, a takođe je opredeljen iznos i za rekonstrukciju škole u Gnjilanu, što je najnoviji projekat koji opština Pirot radi u saradnji sa partnerima iz Bugarske-kazao je Svilarov i dodao da kada je o investicijama reč biće izdvojena dodatna sredstva u iznosu od 4 miliona dinara za izgradnju vodovoda u Ponoru, rekonstrukcija nekoliko ulica, a planira se i izgradnja odnosno rekonstrukcija Doma kulture u selu Izvor.

marija djosic (2)

Marija Đošić, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj govorila je o novoj strategiji razvoja opštine Pirot za period od 2015. do 2020. godine. Reč je o veoma važnom krovnom dokumentu koji je od velike važnosti prilikom apliciranja za projekte Prekogranične saradnje, putem kojih je u prethodnom periodu za Pirot obezbeđeno preko milion evra za realizaciju važnih infrastrutkurnih projekata, sportskih terena i sličnih investicija.

-Ovo je jedan veoma bitan dokument, krovna strategija iz koje proizilaze kasnije mnoge strategije iz oblasti koje su obuhvaćene ovom glavnom strategijom. Pristupili smo izradi ovog dokumenta zbog toga što je prethodna strategija istekla jer je važila do 2015. godine. Nova Strategija treba da obezbedi da se nastave sve započete aktivnosti, da se sumiraju rezultati iz prethodnog i predstavljaće veoma važan dokument na koga ćemo se pozivati prilikom apliciranja za projekte Prekogranične saradnje između Srbije i Bugarske, kod Evropske unije i drugih međunarodnih izvora finansiranja-kazala je Đošićeva.

Ona je dodala da je više od 80 posto svih postavljenih ciljeva i predviđenih projekata iz prethodne Strategija ostvareno, što je izuzetan rezultat.

-Bili smo ambiciozni što se tiče ove strategije. Podelili smo je na četiri ključne oblasti. Jedna se bavi privredom, turizmom i poljoprivredom, društvenim razvojem, životnom sredinom i u okviru svake oblasti su predviđeni strateški, specifični ciljevi i mere za sprovođenje tih ciljeva. Metod izrade Strategije održivog razvoja odrađen je na taj način da je praktikovao učešće svih onih koji su želeli da iskažu svoje potrebe, daju ideje, predlože nove projekte, mogli su da postanu na neki način deo strategije-kazala je Đošićeva.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker