Biseri Stare planineKultura

Virtuelna Gostuša u galeriji “Srbija” u Nišu

Sinoć je u Galeriji “Srbija” u centru Niša otvorena izložba fotografija i multimedijalna izložba o Studiji zaštite staroplaninskog sela Gostuša, koja je nagrađena najznačajnijom nagradom EU iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

https://youtu.be/C4KSeAfzn0Y

Izložba je premijeru imala u Pirotu, a u Nišu je obogaćena i multimedijalnom izložbom, dok je u posebnom delu galerije predstavljena virtuelna Gostuša, gde su zahvaljujući modernim projektorima brojni posetioci izložbe mogli da obave virtuelnu šetnju Kamenim selom i uživaju u jedinstvenoj lepoti Gostuše.

virtuelna-gostusa-u-nisu_5

Kako je Pirotskim vestima kazala direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, i autorka projekta Elena Vasić Petrović, izložba je u Nišu, zahvaljujući saradnji sa ovdašnjim Elektronskim fakultetom, obogaćena multimedijalnim delom.

-Želeli smo da ljude koji nikada nisu bili u Gostuši, bar na kratko, odvedemo u taj prelepi ambijent i da na što bolji način dočaramo kako to selo izgleda. Imali smo i debatu na temu koliko nam je važno nasleđe-kazala je direktorka Vasić Petrović.

virtuelna-gostusa-u-nisu_1

U debati su učestvovali brojni stručnjaci iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, arheolozi, a posebno interesovanje je izazvalo izlaganje gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, koji je ukazao na značaj očuvanja kulturne baštine jer je upravo kulturna baština ono što interesuje sve inostrane delegacije koje dolaze u Niš i Srbiju.

virtuelna-gostusa-u-nisu_3

Na izložbe je predstavljeno tridesetak fotografija autora Elene Vasić Petrović i Aleksandra Ćirića, a predstavljen je i digitalni muzej, kao i virtuelna Gostuša.

virtuelna-gostusa-u-nisu_4

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker