Mali biznis

Vina iz pirotske vinarije Savić sve zapaženija na sajmovima vrhunskih domaćih vina

Pirotska vinarija “Savić”, poznata po odličnim vinima ali i nazivima vina koja su na pirotskom govoru – “Qvo”, “Te”, “Eve”, “Odom”, “Videlo” i “Tvno”, sve češće se pominje i hvali od strane stručnjaka – enologa. Takođe, da je reč o vinariji koja se svrstava u sam vrh domaćih vinarija, koje su inače u velikoj ekspanziji, svedoče i brojne nagrade na sajmovima poput Novosadskog sajma. 

Na nedavno završenom Salonu vina u Kragujevcu, koga organizuje Vinski viteški red Šumadije, pirotska vinarija imala je veoma zapažen uspeh, a reporteri specijalizovanog portala vino.rs svrstali su Vinariju Savić među najbolje domaće vinarije.

vinarija savić pirot

Na Salonu je učestvovalo 112 izlagača, 91 vinarija iz Srbije i regiona. O vinima Vinarija Savić ovaj portal naveo je da je na pomenutom Salonu predstavila dobre novitete.

-Dobri su i noviteti iz male pirotske vinarije Savić čija vina krase etikete sa neobičnim imenima. Reč je o izrazima iz tog kraja što se uklapa u neophodno očuvanje tradicije. Vinarija postoji od 2017. godine, objašnjava vlasnik Marijan Savić, trenutno proizvode 10 do 12 hiljada boca godišnje sa sopstvenih 25 ari vinograda dok je u planu podizanje još 30 narednog proleća. Grožđe otkupljuju iz Srbije a proizvode vina od sorti tamjanika, gde je ova iz 2020. godine jako dobra, italijanski rizling, šardone, sovinjon blan. Imaju i kaberne od koga rade crveno u bariku, ali i roze vino-piše Vino.rs.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker