Lokalna samouprava

Vidikovac Smilovica i Pokrovenik postali prava turistička atrakcija. Oduševljene i filmadžije iz daleke Australije

Staroplaninsko selo Pokrovenik, do koga se dolazi makadamom nakon odvajanja od puta ka Zavojskom jezeru, zahvaljujući odličnoj saradnji na relaciji Mesna zajednica – Turistička organizacija Pirot postalo je prava turistička atrakcija.

 

Selo u koje do ove godine gotovo da nije bilo turista uopšte, ove godine doživelo je, za meštane ovog sela, neverovatan turistički bum, na hiljade turista obišli su vidikovac Smilovica, a za jedinstvenu lepotu ovog staroplaninskog sela zainteresovale su se i filmadžije iz daleke Australije, koje snimaju u Pokroveniku film čija je radnja smeštena u 19. vek.

zavojsko jezero, pogled sa vidikovca Smilovica
Neverovatan pogled sa vidikovca Smilovica na Zavojsko jezero

Ambiciozni predsednik MZ Pokrovenik Slavoljub Kostadinović kaže za Pirotske vesti da je, nakon što je preuzeo ovu funkciju, održao sastanak sa meštanima na kojima je doneta odluka da se preduzmu mere da se selo oživi na neki način.

 

-Imali smo probleme sa vodosnabdevanjem, koji su rešeni, ali je plan da vodosnabdevanje trajno rešimo u saradnji sa Vodovodom i kanalizacijom. Uredili smo i uličnu rasvetu, redovno putem lokalnih javnih radova uređujemo seosko groblje koje je ranije bilo od rastinja i šiblja gotovo neprepoznatljivo. Oformili smo i dva vidikovca – Smilovicu, sa koje se pruža neverovatan pogled na Zavojsko jezero, ali i vidikovac Kitka, takođe izvanrednu lokaciju. Sada imamo i filmsku ekipu zahvaljujući kojoj će mnogo ljudi imati koristi jer izdaju objekte za potrebe snimanja filma, a filmadžije su nam potpuno uredile i prostorije Mesne zajednice pa sada imamo izuzetnu salu za sastanke koja je potpuno renovirana i uređena. Ostaje nam da se uredi put do sela. Trenutno pribavljamo saglasnosti vlasnika parcela kroz koje delom prolazi put do sela, tu imamo problema, ali nadamo se da ćemo i to rešiti i da će pristupni put do sela u saradnji sa Gradom Pirotom, koja je inače zaista dobra, biti i asfaltiran-kaže Kostadinović i dodaje da će već do naredne sezone selo, po prvi put, dobiti i prve smeštajne kapacitete za smeštaj turista.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da je vidikovac Smilovica prelep.

-Instalirali smo mobilijar, uradili markaciju, signalizaciju, posećenost je bila izuzetna. Interesantno je da u okolini sela Pokrovenik postoji još jedan vidikovac koji je takođe obeležen – Kitka. Ideja nam je da u narednom periodu napravimo kružne staze za planinare i bicikliste tako što bi spojili vidikovac Smilovica, preko Cera sa HE Temac, kasnije i do Bukovačkog dola, vidikovca Tumba i do Toplog Dola. Vidikovac Smilovica je jedinstven po tome što se sa jednog mesta mogu “kao na dlanu” videti ne samo Zavojsko jezero, već i Rosomački vrh, obrisi Vlaške planine, Suve planine, Babin zub i Midžor. Odlična je saradnja sa Mesnom zajednicom, selo Pokrovenik je jako autentično i raduje i činjenica da se i taj deo Stare planine otvara, a već za narednu sezonu očekujemo da imamo i prve smeštajne kapacitete u selu-kaže Zlatkov.

pokrovenik stara planina panorama
Selo Pokrovenik na Staroj planini

Od napuštenih vojnih bunkera – turistička atrakcija i zaklon za namernike od nevremena

Direktor TOP Bratislav Zlatkov i predsednik MZ Pokrovenik Slavoljub Kostadinović ističu da je ideja i da se od napuštenih vojnih bunkera koji se nalaze nedaleko od vidikovca Smilovica naprave svojevrsne turističke atrakcije, ali i bivaci za smeštaj planinara, gde će namernici moći da prespavaju, ali i da se sklone od evenutalnog nevremena.

[Best_Wordpress_Gallery id=”79″ gal_title=”Smilovica i selo Pokrovenik na Staroj planini”]

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker