Gradska hronika

Veterinari na terenu, za sada nema novih slučajeva oboljevanja od afričke kuge svinja

U selu Gnjilan, nadomak Pirota, ovih dana registrovan je prvi slučaj obolevanja domaćih svinja od afričke svinjske kuge. Obolele životinje su na propisan način uklonjene, a Ministarstvo poljoprivrede izdalo je rešenje na osnovu kojeg ekipe Veterinarske klinike u Pirotu obilaze teren, odnosno poljoprivredna domaćinstva u selima, kako bi se ustanovilo zdravstveno stanje životinja. Prema rečima direktora Veterinarske klinike u Pirotu, Dejana Živića, do sada nisu zabeležni novi slučajevi zaraženih domaćih svinja afričkom kugom svinja. 

“U skladu sa rešenjem resornog ministarstva naše ekipe će obići poljoprivredna gazdinstva kako bi se stekla prava slika o zdravstvenom stanju domaćih svinja, odnosno da li ima novih slučajeva zaražavanja. Danas smo u Barje Čifliku i do sada nismo imali ni jedan slučaj koji bi ukazivao na prisustvo zaraze. Obići ćemo zatim Mali i Veliki Suvodol, Blato i Petrovac. Ističem, ukoliko se domaćini odluče na klanje svinja njihova obaveza je da nas o tome obaveste kako bismo uzeli bris i poslali na analizu” – rekao je Živić.

U Lovačkom udruženju kažu da u poslednjih desetak dana nije bilo nađenih jedinki uginulih divljih svinja. Lovci su ustrelili jednu divlju svinju koja je bila zdrava, što je potvrđeno obaveznom analizom posle odstrela.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker