Bela Palanka

Veljkovićima u Šljivoviku izgorelo preko 7.000 bala sena!

Tokom nedavnog nevremena u selu Šljivovik na obroncima Suve planine, uglednoj stočarskopj porodici izgorelo je preko 7.000 bala sena i zgrada u kojoj je seno bilo spakovano. Kompletan trud ovih marljivih ljudi,koji imaju 130 ovaca, i nekoliko krava nestao je takoreči za tili čas. Vatru je po svemu sudeći izazvao grom, mada se ne isključuje ni pretpostavka da je na krov zgrada pala neka protivgradna raketa.

Slavoljub i Kaja Veljković, vlasnici stada sa kojima u selu žive i sin Goran sa suprugom Barkicom i unukom Nikolom ne znaju kako će bez slamke sena pregurati predstojeću zimu i očekuju pomoć.

-Vreme za kosidbu je prošlo. Ono malo trave što je ostalo na livadama je sasušeno. Uskoro će kišni dani, a zatim i sneg koji ovde padne ranije nego što je to uobičajeno. Zaista ne znamo kako ćemo prehnaniti stoku i kako ćemo odbnoviti zgradu. Šteta koju smo pretrpeli procenjena je na preko 17.000 evra. Ukoliko  izostane pomoć stoku ćemo rasprodati, pa u grad-kažu ovi marljivi ljudi koji su celo leto spremali hranu za zimski period, koji se na visovima Suve planine nekada oduži i do 1. maja.

U lokalnoj vlasti u Beloj Palanci,kojoj Šljivovik adminsitrrativno pripada kažu da će pomoći ovoj porodici da nastavi da se bavi stočarstvom , da obnovi zgradu  ostane u selu jer je to dugoročno opredeljenje opštine, kada je reč o razvoju stočasrtva.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker