Gradska hronika

Veliko priznanje arhitekti iz Pirota Mirku Stanimiroviću

Prvo „Priznanje Arhitekta Aleksandar Radović“ dodeljeno je u subotu 25.3.2017.godine arhitekti Mirku Stanimiroviću na svečanosti koja je upriličena u okviru dvodnevne manifestacije „Dani nasleđa u Nišu“.

Arhitekta Mirko Stanimirović

Dodeli priznanja prisustvovale su brojne zvanice iz zemlje i regiona.
Pozdravnu reč ispred organizatora čitave manifestacije održala je Elene Vasić Petrović, direktor Zavoda i ideni tvorac Fondacije.
U ime komisije koja je donela odluku o dodeli ovogodišnjeg priznanja govorio je prof.dr Slaviša Perić i tom prilikom istakao sledeće: „Nakon razmatranja dostavljenih podataka i dokumentacije, komisija je konstatovala jednoglasno da priloženi radovi kandidata u svakom pogledu zadovoljavaju uslove konkursa, ali i da se iz njih vidi da se radi o mladoj, ambicioznoj i svestranoj osobi, koja zaslužuje da ponese priznanje koje nosi ime jednog od najplodonosnijih konzervatora i arhitekata Srbije, svih vremena – arhitekte Aleksandra Radovića“. 

Mirko Stanimirović i direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović

Priznanje je uručila kćerka arhitekte Aleksandra Radovića Ljiljana Dir. Dobitnik priznanja, Mirko Stanimirović je diplomirani inženjer arhitekture. 
Završio je Academie des Beaux-Arts Sainte Radegonde (2010) u Turu (Tours, France) u klasi prof. Jovana Zeca. Asistent je na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, na katedri Zgrade za stanovanje (2012). Imao je 10 samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (slikarstvo, dizajn, primenjena umetnost, arhitektura). Značajnija iskustva u struci stekao kao saradnik po ugovoru u ateljeu Milenije i prof. Darka Marušića, u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije (IAUS).
Doktorant je na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu, smer Arhitektura (tema
doktorske disertacije: Arhitektura srpskog pravoslavnog hrama – uticaji i razvoj u prvim
decenijama XXI veka.
Član je Centra za Crkvene studije (2009), Društva arhitekata Niša (2009), Foto kluba
Fokus (2011), Srpsko-ruskog prijateljstva Naisus (2011), Nove art scene (2014),
Međunarodnog centra za pravoslavne studije (2014) i Centra za vizantijsko-slovenske
studije Univerziteta u Nišu (2015).
Imao je 10 samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu
(slikarstvo, dizajn, primenjena umetnost, arhitektura).

Priznanje koje nosi ime arhitekte Aleksandra Radovića ustanovljeno je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše oblast zaštite nepokretnih kulturnih dobara i arhitektonsko stvaralaštvo mladih stručnjaka u njenim okvirima.

Bliže informacije na:
www.fondar.rs

Priznanje se dodeljuje jednom godišnje, na osnovu rezultata konkursa koji raspisuje Fondacija.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker