Gradska hronika

Veliko interesovanje Piroćanaca za mere aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini

Od 12 javnih poziva poziva raspisanih od početka godine, putem kojih Nacionalna služba za zapošljavanje pruža  direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima, u Pirotu je najveće interesovanje za meru subvencija nezaposlenim licima  za samozapošljavanje, meru stručna praksa i meru subvencija poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih lica.

Za aktivne mere zapošljavanja u 2022.godini na nivou Republike Srbije opredeljeno je 6,55 milijardi dinara. Кao i prethodnih godina, istaknuto je, težište će biti na teže zapošljivim kategorijama lica u koje spadaju: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

Većina javnih poziva je otvorena do 30. novembra, dok je rok za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje je zatvoren 31. marta, a rok za podnošenje zahteva potencijalnih izvođača javnih radova bio je do 15. marta. Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama NSZ, prema mestu rada lica ili sedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.

Sve informacije za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja, neophodna podrška, podnošenje zahteva prema aktuelnim javnim pozivima dostupne su nasajtu www. nsz.gov.rs, kao i putem zvanične stranice na društvenoj mreži LinkedIn.

Sve odluke po raspisanim javnim pozivima donose se u predviđenim rokovima, i realizacija mnogih programa je u poodmakloj fazi, nakon potpisivanja ugovora.

Za aktivne mere zapošljavanja u 2022.godini postoji veliko interesovanje nezaposlenih lica i poslodavaca, u prilog tome govori i činjenica da je za neke mere broj podnetih zahteva dva i tri puta veći od broja odobrenih kvota Filijali Pirot.

U ovoj godini za područje koje pokriva NSZ Filijala Pirot izdvojena su sredstva za angažovanje sledećeg broja lice po javnim pozivima i konkursima:

Stručna praksa – 48 lica, jedna osoba sa invaliditetom

Pripravništvo za mlade sa visokim obrazovanjem – 6 lica,  jedna osoba sa invaliditetom

Pripravništvo za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem – 9 lica sa evidencije NSZ ,   jedno lice iz kategorije OSI

Sticanje praktičnih znanja – 14 lica sa evidencije NSZ , jedno lice iz kategorije OSI

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih – 63 lica, 7 iz kategorije OSI

Javni radovi – 60 angažovanih lica, 2 iz kategorije OSI

Subvencija za samozapošljavanje – 56 od čega 3 iz kategorije OSI

Subvencija zarade za zapošljavanje OSI bez radnog iskustva – 8 lica sa evidencije NSZ Filijala Pirot

Refundacija primerenih troškova prilagođavanja radnog mesta  – 1

Refundacija troškova zarade licu angažovanom na pružanju podrške na radnom mestu – radna asistencija – 1.

Pored ovih sredstava NSZ i pripadajuće opštine koje pokriva Filijala su izdvojile kroz lokalne akcione planove zapošljavanja i dodatna sredstva za pojedine mere i programe.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker