Lokalna samouprava

Veliko interesovanje naučnika za Konferenciju “Regionalni razvoj i prekogranična saradnja”

Ovih dana održane su “Naučna konferencija – regionalni razvoj i prekogranična saradnja” i “IT konferencija” u organizaciji Ugovorne okružne privredne komore Pirot. Dr Dragan Kostić, predsednik Ugovorne okružne privredne komore Pirot kaže da su obe konferencije bile veoma posećene i sve ono što se radilo u predhodne četiri godine rezultiralo je time da su mnogi naučni radnici pokazali veliko interesovanje da učestvuju i prezentuju svoje radove.

Nivo Konferencije je takav da je naučnim radnicima doneo i veliki broj bodova u poslu kojim se bave. Konferencija je održana u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti – ogrankom u Nišu, gradom Pirotom i fakultetima koji su podržali organizaciju.

“Mislim da možemo biti zadvoljni kvalitetom Naučne konferencije. Predstavljena su sedamdeset četiri rada koja će biti objavljena u Zborniku, a spremićemo i poseban, tematski Zbornik. Na primer, pisalo je šestoro naučnika predstavnika različitih dražava, zato je Konferencija međunarodnog karaktera. O temi “Ekonomska politika u službi regionalnog razvoja” imali smo 20 radova, “Edukacija i razvoj ljudskih resursa u funkciji regionalnog razvoja” – 10 radova, “Industrija, logistika transport i 4,0 revolucija – 11 radova , “Ostala pitanja regionalnog razvoja” – 26 radova, “Poljoprivreda, proizvodi zdrave hrane i turizam 5 radova” i “Međunarodane startegije i projekti – regionalni razvoj 3 rada. Suština je u tome da ćemo napraviti jedan rezime koji ćemo podeliti našim članicama i naučnom javnošu u kojem ćemo videti šta je to što su naši naučnici i naučnici iz inostranstva, iz ovih šest država, predložili da se u vreme ekonomske krize izazvane pandemijjom radi na terenu i kako se treba ponašati u vreme takve krize u smislu regionalnog razvoja i na polju prekogranične saradnje. Fizički kontakti su nam sprečeni, ali smo razvili druge metode koje nam je podarila IT revolucija” – izjavio je dr Kostić.

Oba skupa su pozdravili akademik, Ninoslav Stojadinović, predsednik SANU – ogranak u NIšu i akademik, Piroćanac, Miroslav Krstić, sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker