Kultura

Veliki uspeh Piroćanca Vlade Veselinovića. Američki izdavači svrstali ga među najbolje svetske umetnike i proglasili za autora godine za stručnu muzičku literaturu

Da podsetimo, biografija Vlade Veselinovića objavljena je prošle godine u enciklopediji najboljih svetskih harmonikaša današnjice takođe objavljenoj u Americi “Accordion and world’s best contemporary accordionists”, a intervjui i reportaže o njemu objavljivani su u prestižnom američkom časopisu za harmonikaše "Accordion Stars".

Piroćanac Vlada Veselinović, kompozitor i virtuoz na harmonici, našao se u prestižnom štampanom izdanju koje je objavljeno u SAD – “THE WORLD’S BEST OF THE BEST AND MOST ILLUSTRIOUS men, women, awards and accomplishments of the year”. Reč je o izdanju u kome su prikazana najveća dostignuća iz svih oblasti umetnosti poput filma, muzike i mnogih drugih.

Veselinović je u pomenutom izdanju proglašen za autora godine za stručnu muzičku literaturu. “Times Square Press” iz Njujorka izdavač je ove knjige u kojoj su se našle svetske poznate ličnosti iz mnogih oblasti.

vlada veselinović u prestižnom američkom izdanju

“Velika mi je čast što se moje ime našlo među najčuvenijim svetskim imenima iz različitih oblasti, ne samo muzike nego i filma, televizije, mode, pozorišta, politike, sporta… Nikada se nisam takmičio sa harmonikom jer na muziku ne gledam kao na sport. Drago mi je što priznanja ipak stižu, jer svakome je potrebna potvrda za ono što radi. A nema većih priznanja od onih što dolaze iz sveta!” izjavio je Veselinović Pirotskim vestima.

Da podsetimo, biografija Vlade Veselinovića objavljena je prošle godine u enciklopediji najboljih svetskih harmonikaša današnjice takođe objavljenoj u Americi “Accordion and world’s best contemporary accordionists”, a intervjui i reportaže o njemu objavljivani su u prestižnom američkom časopisu za harmonikaše “Accordion Stars”.

koncert vlada veselinović
Vlada Veselinović, autor fotografije Stefan Spasić

Veselinović je autor do sada 15 knjiga i zbirki za harmoniku, kao i tri CD-a (dva sa autorskom muzikom komponovanom u tradicionalnom stilu Balkana i jedan sa obradama svetskih kompozicija). Najistaknutije izdanje je knjiga “Skola narodne muzike za harmoniku” (2014.) koja je zbog velikog interesovanja prevedena i objavljena na engleskom jeziku. Najnovija knjiga objavljena je na početku ove godine u izdanju Muzeja Ponišavlja Pirot “Igre i pesme iz Pirota i okoline” čime je Veselinović dao doprinos u očuvanju bogate muzičke tradicije Pirota. Pored toga, ove godine objavio je i notnu knjigu i CD “Sa harmonikom oko sveta” sa obradama popularnih svetskih kompozicija. Na ovom CD-u muzički gost je gitarista iz Sombora Vlado Popović.

veselinovic u prestiznom izdanju

“Za ovu godinu bio je u planu koncert i promocija novog izdanja u saradnji sa Muzejom Ponišavlja, ali na žalost zbog situacije sa virusom to je odloženo do daljnjeg”, kaže Veselinović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker