Kultura

Veliki uspeh Piroćanca Vlade Veselinovića. Američki izdavači svrstali ga među najbolje svetske umetnike i proglasili za autora godine za stručnu muzičku literaturu

Da podsetimo, biografija Vlade Veselinovića objavljena je prošle godine u enciklopediji najboljih svetskih harmonikaša današnjice takođe objavljenoj u Americi “Accordion and world’s best contemporary accordionists”, a intervjui i reportaže o njemu objavljivani su u prestižnom američkom časopisu za harmonikaše "Accordion Stars".

Piroćanac Vlada Veselinović, kompozitor i virtuoz na harmonici, našao se u prestižnom štampanom izdanju koje je objavljeno u SAD – “THE WORLD’S BEST OF THE BEST AND MOST ILLUSTRIOUS men, women, awards and accomplishments of the year”. Reč je o izdanju u kome su prikazana najveća dostignuća iz svih oblasti umetnosti poput filma, muzike i mnogih drugih.

Veselinović je u pomenutom izdanju proglašen za autora godine za stručnu muzičku literaturu. “Times Square Press” iz Njujorka izdavač je ove knjige u kojoj su se našle svetske poznate ličnosti iz mnogih oblasti.

vlada veselinović u prestižnom američkom izdanju

“Velika mi je čast što se moje ime našlo među najčuvenijim svetskim imenima iz različitih oblasti, ne samo muzike nego i filma, televizije, mode, pozorišta, politike, sporta… Nikada se nisam takmičio sa harmonikom jer na muziku ne gledam kao na sport. Drago mi je što priznanja ipak stižu, jer svakome je potrebna potvrda za ono što radi. A nema većih priznanja od onih što dolaze iz sveta!” izjavio je Veselinović Pirotskim vestima.

Da podsetimo, biografija Vlade Veselinovića objavljena je prošle godine u enciklopediji najboljih svetskih harmonikaša današnjice takođe objavljenoj u Americi “Accordion and world’s best contemporary accordionists”, a intervjui i reportaže o njemu objavljivani su u prestižnom američkom časopisu za harmonikaše “Accordion Stars”.

koncert vlada veselinović
Vlada Veselinović, autor fotografije Stefan Spasić

Veselinović je autor do sada 15 knjiga i zbirki za harmoniku, kao i tri CD-a (dva sa autorskom muzikom komponovanom u tradicionalnom stilu Balkana i jedan sa obradama svetskih kompozicija). Najistaknutije izdanje je knjiga “Skola narodne muzike za harmoniku” (2014.) koja je zbog velikog interesovanja prevedena i objavljena na engleskom jeziku. Najnovija knjiga objavljena je na početku ove godine u izdanju Muzeja Ponišavlja Pirot “Igre i pesme iz Pirota i okoline” čime je Veselinović dao doprinos u očuvanju bogate muzičke tradicije Pirota. Pored toga, ove godine objavio je i notnu knjigu i CD “Sa harmonikom oko sveta” sa obradama popularnih svetskih kompozicija. Na ovom CD-u muzički gost je gitarista iz Sombora Vlado Popović.

veselinovic u prestiznom izdanju

“Za ovu godinu bio je u planu koncert i promocija novog izdanja u saradnji sa Muzejom Ponišavlja, ali na žalost zbog situacije sa virusom to je odloženo do daljnjeg”, kaže Veselinović.

Slične vesti

Back to top button