Lokalna samouprava

Veliki skok prometa nepokretnosti u Pirotu – Blago uvećanje poreza

Na sednici Gradskog veća, održanoj danas, 28. novembra, razmatrana je Odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu na teritoriji Pirota. Prema rečima načelnice Odeljenja za privredu i finansije, Ivane Malinović, od 1. oktobra prošle do 30. septembra ove godine prometi su znatno povećani kod svih vrsta nepokretnosti. Nejizraženije povećanje cena je kod građevinskog zemljišta i stanova.

“Za stanove smo imali dosta prometa, naravno, uglavnom u drugoj i trećoj zoni gde se prometuje najveći broj stanova i reč je o novogradnji. Cena stanova u novogradnji ove godine dostigla je brojku od, čak, 123.000 dinara po kvadratnom metru. Našli smo neki način da dođemo do ravnoteže, tako da je neko linearno povećanje ovde od 7 do 8 posto za stanove, takođe, i za kuće. Tu imamo mali broj prometa, nema mesta nekom kalkulisanju u korist poreskih obveznika, pa je povećanje 7 posto i kod kuća” – rekla je Malinovićeva.

Ona je dodala da se vidi veliko povećanje za prvu i drugu zonu kod građevinskog zemljišta, ali to građane ne treba da brine, jer ima samo 59 parcela koje prelaze 10 ari za oporezivanje, kod poljoprivrednog i šumskog zemljišta je došlo do povećanja, oko 7 posto kod poljoprivrednog i 16 posto kod šumskog.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker