Lokalna samouprava

Veliki projekti Komunalca za ovu godinu – milion evra za primarnu selekciju otpada, novi parkovi, ozelenjavanje površina…

Direktor JP Komunalac Boban Tolić kazao je u razgovoru za Pirotske vesti da je tokom prošle godine ovo javno preduzeće nastavilo uspešno da posluje, završi račun koji se privršava biće pozitivan sa dobiti koja će biti u rasponu od osam do deset miliona dinara, a ove godine pred zaposlenima u Komunalcu je izuzetno važan projekat primarne selekcije otpada vredan oko milion evra koji je deo budućeg velikog sistema za primarnu i sekundarnu selekciju otpada u Pirotu a koji će imati dugoročno pozitivan efekat na ekologiju u gradu i značajno poboljšati efikasnost sistema prikupljanja smeća.

-Puno se radilo u 2019. godini, ostvarili smo sve planove, uradili i više od toga, radili smo i pomagali i manastirima, školama, mesnim zajednicama a treba izdvojiti pošumljavanje, odnosno sadnju drvorednih sadnica, izrada zelenih površina, radili smo nekoliko parkova, u Bogojavljanskoj, završili park kod Železničke stanice, park pored pijace, zasadili smo nešto više od 700 stabala u petnaestak ulica koje su sada dobile potpuno drugi izgled, Ulicu Ćirila i Metodija, radili smo Zapadni kej kompletno od bedema, postavljanja behatona, sadnje sadnica-kaže Tolić i dodaje da su pune posla imale sve radne jedinice ovog javnog preduzeća.

Prosečno domaćinstvo u Pirotu godišnje “proizvede” tonu smeća

Deponovali smo oko 23.000 tona industrijskog i komunalnog otpada, skoro 17.000 tona komunalnog otpada, a to je nešto više od jedne tone po domaćinstvu, kaže direktor Tolić.

 

Tokom ove godine zaposlene u Komunalcu očekuje novi talas ozelenjavanja grada.

-Opet ćemo imati investicije u kontejnere, mobilijare, nova vozila. Malo smo opreznije planirali ovu godinu jer su nakon ukidanja nekih uredbi i povećanja minimalne cene rada doći do povećanja plata naših radnika u proseku 10 do 11 hiljada dinara u neto iznosu, to je u konačnom iznosu oko 35 miliona dinara, ali smo napravili program koji će to omogućiti-kaže Tolić.

Pirot deo velikog projekta primarne selekcije smeća. Sva domaćinstva dobiće nove kante, nabaviće se nova vozila. Projekat vredan preko milion evra. 

-Podeliće se svim domaćinstvima preko 10.000 novih kanti za smeće, otpad će se na izvoru nastajanja, dakle u svim domaćinstvima, deliti na suvi i mokri. Suvi otpad može dalje da se reciklira i vrati kao novi proizvod što znači i uštedu u sirovinama ali i zaštitu životne sredine. Domaćinstvima će biti podeljeno 10.000 kanti a u objektima za kolektivno stanovanje biće postavljeno novih 200 kontejnera, biće nabavljena tri ili četiri nova vozila, moraćemo da zaposlimo desetak radnika, tako da ćemo morati još nekih desetak miliona da izdvojimo. Građani neće imati nikakav trošak za sada, od njih se očekuje samo da podrže tu akciju i da poštuju jer će Pirot biti među prvim gradovima u Srbiji koji će vršiti primarnu selekciju otpada-kaže Tolić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker