Dimitrovgrad

Veliki poduhvat:Dokumentarac o Zlatanu Dudovu

Producentska kuća “Pozitiv prodakšn”, premijerno je prikazala polučasovni dokumenarac o znamenitom reditelju poreklom iz Dimitrovgrada Zlatanu Dudovu, koji je polovinom prošlog veka radio sa Bertoldom Brehtom, Ajzenštajnom i drugim znamenitim imenima.

Premijera Zlatan Dudov 1

Prema rečima  autora Petra Videnova, novinara koji je do sada uradio nekoliko filmova, ovo je prvo filmsko ostvarenje o Dudovu u Srbiji i Bugarskoj , a od ideje do realizacije proteklo je preko 5 godina i mnoštvo poseta arhivima, bibliotekama, traganja za savremenicima Dudova, proučavanja.

Premijera Zlatan Dudov 2

Dudov je rođen 1903. godine u dimitrovgradskom naselju Strošena česma, a u kinematografi prošlog veka poznat je po burleski “Mehurići od sapunice”, ostvarenju “Kule Vampe” koje ga je svrstalo među 20 najvećih režisera i mnogim drugima. Živeo je i radio u berlinu, SSSR-u i mnogim drugim zemljama istočne Evrope i u susednoj Bugarskoj.

Premijernoj projekciji filma “Zlatan Dudov” i dimitrovgradskoj biblioteci “Detko Petrov”, prisustvovali su mnogi zvaničnici, pa i scenarista iz Sofije Katja Gumnerova, koja je šezdesetih prošlog veka bila student kod Dudova.

-Dudov je velika pojava u svojoj epohi i ovaj film bi trebao da se pojavi na reperoarima mnogih festivala-rekla je Gumnerova.

Sa snimanja filma-ispred Dudove kuce 4

Nesumnjivo najveći filmski stvaralac sa ovih prostora, u dimitrovgradu će najverovatnije dobiti svoju ulicu, trg, a možda i  festival dokumentarnog filma.

O delu Dudova govorio je i Jovica Đurić, profesor filosofije iz Pirota,a na ostvarenju su osim Videnova radili i Ivica Ivanov,Predrag Dimitrov i Slobodan Aleksić.Film je pomoglo Minisrtarstvo kulture i informisanja.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker