Gradska hronika

Velike investicije pirotskog Vodovoda i u 2022. godini – Za realizaciju plana 41 milion dinara sopstvenih sredstava

Nivo investicija JP “Vodovod i kanalizacija” Pirot za 2022. godinu je planiran u iznosu od 41 milion dinara sopstvenih sredstava, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu. Kao i prethodnih godina nastavlja se sa zamenom vodovodne mreže u gradu, za šta je planirano 15 miliona dinara. Skoro toliko će se investirati na poboljšanju vodosnabdevanja u selima, a još niz investicija biće realizovano, pored ostalog, i na regulisanju kanalizacione mreže i energetske efikasnosti kaže, direktor Preduzeća, Zoran Nikolić.

zoran nikolić, direktor vodovoda i kanalizacije

Radovi na zameni vodovodne mreže počeće sa prvim toplijim danima. Ulice u kojima će se raditi još uvek nisu najpreciznije definisane, jer će to zavisiti od planova Javnog preduzeća za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta, s obzirom na praksu da najpre radove izvodi “Vodovod”, a onda sledi asfaltiranje. Od prošle godine ostala je Ulica Revolucionarnih sindikata. U naselju Đeram radiće se na regulisanju kanalizacije u dužini od stotinak metara, sledi rekonstrukcija kanalizacione mreže i u Ulici 8. septembar, uz još neke manje intervencije u ostalom delu. Velika pažnja biće posvećena uštedi energije i za te namene izdvojeno je oko 4,5 miliona dinara.

“Pre svega planiramo izradu projektne dokumentacije za ugradnju solarnih panela na našem postrojenju u Berilovcu. To nam je najveći potrošač električne energije i zbog svih ovih poremećaja na tržištu želimo da te troškove smanjimo na najmanju moguću meru. Nešto slično predviđamo i za upravnu zgradu “Vodovoda”. Za toplotne pumpe predviđeno je oko 1,5 miliona dinara” – rekao je Nikolić.

Krajem februara trebalo bi da se potpiše zvaničan ugovor, posle godinu i po dana pripreme za početak radova na najvećoj investiciji, izgradnji prečistača otpadnih voda, vrednoj oko 15 miliona evra. Studija izvodljivosti je urađena, sledi izrada projektne dokumentacje i raspisivanje tendera. Nikolić očekuje da će tokom ove godine “Vodovod” dobiti sredstva od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, za izradu dovodnog voda od Krupca do Berilovca, čija je vrednost oko 2 miliona evra.

Naplata računa za utrošenu vodu je veoma dobra i iznosi oko 98 posto, što je i višegodišnji prosek. Sav novac od naplate utroši se na investicije i osnovne troškove poslovanja.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker