Gradska hronika

Velika akcija pošumljavanja stigla u Pirot, počela sadnja 600 stabala raznovrsnog drveća

Fondacija SBB u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Gradskom upravom Pirot danas je u ataru sela Poljska Ržana organizovala sadnju 600 stabala hrasta kitnjaka, belog jasena, poljskog jasena, sitonosne i srebrnosne lipe u okviru akcije velikog pošumljavanja. Ovo je nastavak velikog projekta Fondacije SBB koja se realizuje na ukupno 16 odabranih lokacija u Srbiji sa ciljem da se zasadi oko 13.000 stabala. Do sada je zasađeno skoro 10.000 stabala na 12 lokacija, a sa akcijom se nastavlja.

Bojan Pešić, načelnik za urbanizam, stambeno komunalne poslove i građevinarstvo u Pirotu kaže da je u Poljskoj Ržani izabrana lokacija koja je do nedavno bila veliko smetlište koja je sada, dovoženjem humusa, pripremljena sa sadnju drveća. Deo sadnica iz donacije biće tu posađen čime će se sprečiti ponovno formiranje divlje deponije, a dobiće se korisna zelena površina.

“Više godina se trudima da, što sredstvima iz budžeta, što sredstvima donatora, ozelenjavamo i grad i okolinu. Da vas podsetim da smo sadili na Keju, dobili smo nove zasade oko kompenzacionih bazena, u naseljima, ovih dana smo završili sadnju preko 150 stabala u naselju Novi Zavoj. To su naši napori da sam grad, a i okolinu učinimo lepšim. Danas nije baš najbolji dan za sadnju, jer je veoma hladno, ali pošto se najavljuje bolje vreme nastavićemo radove već od sutra”- rekao je Pešić.

Valentina Denčić iz SBB-a kaže da je jako dobro što se akciji odazvao veliki broj lokalnog stanovništva, ističući društvenu odgovornost svoje Kompanije, i veruje da je ova akcija od velikog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker