Lokalna samouprava

Većnici Pirota saglasni sa predlogom budžeta za 2022. godinu – Novac, pre svega, za budžetske korisnike, ali i investicije

Sednica Gradskog veća počela je minutom ćutanja odavanjem počasti članici Veća, Lalki Ćirić, koja je nedavno tragično stradala u saobraćajnoj nezgodi. Posle uobičajene procedure sa početka sednice i usvajanja dnevnog reda, načelnica Odeljenja za privredu i finansije, Ivana Malinović, podnela je iscrpan izveštaj o predlogu Odluke o budžetu grada Pirota za 2022. godinu koji su većnici jednoglasno usvojili. Pitanje budžeta jeste najvažnija tema sednice, mada su i ostale teme važne, rekao je gradonačelnik, Vladan Vasić, s obzirom da je budžet osnova za kreiranje aktivnosti u celoj narednoj godini.

Budžet za 2022. godinu, u odnosu na prošlu, uvećan za 6,5 procenata, ili 110 miliona dinara i projektovan je u iznosu od 1.927.777.000 dinara. Već u toku prvog tromesečja naredne godine treba očekivati rebalans, s obzirom da, trenutno, na računu ima oko 650 miliona dinara. Ali neophodno je napraviti presek koliko će se ostvariti budžet do 31. decembra ove godine. Što se tiče osnovnog budžeta njime su planirana sredstava da budžetski korisnici, javna uprava, organ uprave funkcionišu normalno. Na taj način se prvo zadovoljavaju zakonske obaveze, a onda se sagledavaju mogućnosti za investicije što je u stvari struktura svakog budžeta.

“Najveća investicija koja će obeležiti 2022. godinu je otvoreni gradski bazen gde smo predvideli preko milion evra za narednu godinu. Da podsetim da je to trogodišnja javna nabavka, pa ćemo i u 2023. godini predvideti novac za isplatu do punog iznosa. Nadam se da će radovi biti završeni u toku naredne godine i nadam se da ćemo imati kupališnu sezonu. Imali smo na umu i neke lokalne putne pravce, sagledavaćemo to i u narednom periodu. Na svu sreću mi imamo i Plan razvoja grada za narednih sedam do osam godina, Plan kapitalnih investicija, radimo projektnu dokumentaciju, imamo preko stotinu projekata čija je vrednost od milion, dva, do više miliona evra”.

Vasić je ukazao na obraćanje predsednika Srbije, Aleksandra Vućića, koji je pokazao da će Pirot realizovati dva projekta koji se dugo već pripremaju i čeka se njihova realizacija.

“Na jednoj karti su bila postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koja će se raditi u Srbiji, i iz kojih izvora. Mogli ste da vidite plavo obojen Pirotski okrug, to su sredstva iz KfW banke i ja se nadam da ćemo to potpisati i sledeće godine početi da gradimo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Na drugoj karti, vezano za doradu, ili izgradnju centara za distribuciju, odnosno regionalno upravljanje otpadom, opet je bio Pirot. Mi smo u pregovoru sa evropskim investicionim institucijama za dva veoma značajna projekta vezana za našu Regionalnu deponiju. To je dogradnja novog tela deponije i izgradnja kompostane. Oba projekta su vredna preko pet miliona evra i to će finansirati evropske institucije”- rekao je Vasić.

Grad će se truditi da, osim budžetskih sredstava kao osnove za normalno funkcionisanje grada, pribavlja novac za razvoj i iz drugih izvora, kao što je to činjeno do sada. Grad neguje dobru saradnju sa Evropskom komisijom, sa prekograničnim fondovima Evropske unije, sa ambasadama pojedinačno i treba očekivati višestruko uvećanje iznosa koji je planiran od preko dva miliona evra za investicije. Najavljena je i pomoć države iz budžetske rezerve. Prošle godine su dobijena sredstva od 60 miliona dinara koja su upotrebljena za renoviranje dela gradskog trga i klizišta prema Toplom Dolu, tako da će to biti predmet rebalansa početkom iduće godine, rekao je Vasić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker