Lokalna samouprava

Većnici Pirota saglasni sa planovima i programima javnih preduzeća i ustanova za 2022. godinu

Poslednju sednicu Gradskog veća u 2021. godinu obeležila je, između ostalog, diskusija o programima poslovanja javnih preduzeća i planovima i programima sa finansijskim poslovanjem ustanova u idućoj godini. Prema višegodišnjoj praksi planovi i programi se usvajaju pred sam kraj tekuće godine kako bi realizacija aktivnosti počela blagovremeno u predstojećoj godini. Ono što je zajedničko za sva javna preduzeća jeste neizvesnost oko cena energenata koje dosta utiču na formiranje cena usluga kaže, gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić.

“Nije u pitanju samo električna energija koja utiče na formiranje cena usluga, tu su i gas, mazut, benzin, dizel, maziva, rezervni delovi i zbog toga smo bili prinuđeni da blago korigujemo cene. Ja mislim da je bolje da svake godine imamo, ako je potrebno, minimalnu korekciju, nego da pravimo zastoje. Jer, ponavljam, javna preduzeća, iako su javna, posluju po principu prihoda i rashoda. Prihode treba da ostvarite da biste mogli da trošite, zbog toga uvek vodimo računa o stepenu naplate, a da pri tome pružate građanima kvalitetnu komunalnu uslugu, da svi građani budu obuhvaćeni ako je moguće, na primer kod Toplane deo građana nije obuhvaćen, da to bude po realnim cenama i da imamo deo za investicije” rekao je Vasić.

Mada mu se često zamera da se hvali kada je reč o javnim preduzećima u gradu, Vasić je rekao da je jako zadovoljan njihovim radom i da je Pirot lider u Srbiji po tome kako se vode javna preduzeća i kako ona posluju. Kada je u pitanju energetika, u svim javnim preduzećima predviđa se rad oko obnovljivih izvora energije. Deponija i Vodovod rade plansku dokumentaciju za solarnu energanu kapaciteta 150 Kw, Toplana studiju za prelazak na biomasu. Razmišlja se kako da se energetski problemi ublaže i smanji njihov udar na poslovanje.

Kada je reč o ustanovama kulture sve one imaju svoje projekte, ali i probleme koje treba rešavati. Uglavnom se odnose na prostorne kapacitete, ali su u planu i jako važne investicije. U planu je rekonstrukcija Doma Vojske, koja će imati pozitivne efekte na Dom kulture, Biblioteku, Pozorište, Galeriju, Turističku organizaciju i druge ustanove. Arhivu će se omogućiti bolji prostor za preuzimanje arhivske građe uz pomoć Ministarstva kulture i sredstvima budžeta. Radiće se otvorena scena za potrebe kulturnih dešavanja, a u toku je izrada projektne dokumentacije za adaptaciju sajamskog prostora u bivšoj zatvorenoj pijaci, rekao je Vasić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker