Lokalna samouprava

Većnici Pirota saglasni sa Planom generalne regulacije Pirot – centar, naknadama za korišćenje javnih površina na otvorenom bazenu, izmenama o javnim parkiralištima …

Danas je održana sednica Gradskog veća Pirota na kojoj su većnici, pored ostalog, razmatrali izmene i dopuna Plana generalne regulacije “Pirot – centar”, Odluku o naknadama za korišćenje javnih površina, pre svega odluku koja se odnosi na otvoreni plivački kompleks, i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima. Većnici su bili saglasni sa datim predlozima, a o njima će raspravljati i odbornici Skupštine grada na sednici koja je zakazana za petak, 15. jula.

Kada je reč o Planu generalne regulacije “Pirot – centar” zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, podsetio je da je na prethodnoj sednici Veća odlučeno da se formira komisija koja bi se bavila ovim pitanjem. Mišljenje komisije je stiglo i većnici su usvojili odluku, tako da u ovom trenutku za predstojeću sednicu Skupštine postoji integralna, celokupna odluka koja treba da se usvoji. Colić smatra da će Plan generalne regulacije “Pirot – centar” omogućiti razvoj grada u urbanističkom smislu, pre svega.

Govoreći o naknadama za korišćenje javnih površina važno je napraviti pravni osnov kako bi ljudi koji se bave preduzetništvom, privrednici i fizička lica mogli da poštuju određena pravila prema kojima će se njihova delatnost realizovati i da se odrede naknade za to.

“Naknade su se odnosile na ležaljke, frižidere i zamrzivače. Tu stvaramo još jedan priliv sredstava gradu Pirotu, a sa druge strane moramo da budemo pažljivi da nedemotivišemo privrednu aktivnost na bazenu. Imamo jednu saglasnost da po datom cenovniku usvojimo Odluku i da vidimo kako će se ova kupališna sezona odvijati. Zbog objektivnih okolnosti koje su vezane za vremenske uslove potrebno je sedam suvih dana kako bi se uradila hidroizolacija na bazenu. Ako se sve to završi na vreme oko 15. avgusta krenulo bi gradsko kupalište sa radom i stvorili bismo tim ljudima, koji su zakupci, osnov za rad” – kaže Colić

Jedinstveni uslovi parkiranja u gradu je tema koja se odavno zagovara. Pored postojećih zona za parkiranje uvodi se posebna kategorija parkirališta. Radi se o parkiralištima koja se nalaze na parcelama koja su zapravo dvorišta stambenih zajednica u javnoj svojini. To su lokacije Češalj 1,2,3 i 4, Predraga Boškovića, Vuka Pantelića, Srpskih vladara, Branka Radičevića i Save Kovačevića.

“Ove zone se razlikuju po tome što su neke sa kontrolisanim pristupom, odnosno automatskom rampom, a neke bez toga. Suština ove odluke je u tome da se poveća broj parkirališta u prepodnevnim satima, odnosno do 14 sati dok su ljudi, koji žive u tim zgradama, na poslu. Uočili smo da u tim zonama ima od 25 do 30 posto slobodnih parkirališta. Želimo da ljudima koji dolaze u centar pružimo mogućnost da tamo parkiraju, a nakon 14 sati ta parkirališta će ostati samo za stanare zgrada sa svojim mesečnim kartama koje koštaju 550 dinara. Mislim da ćemo na taj način stvoriti uslove za funkcionalnije parkiranje u samom centru” – rekao je Colić.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker