Kultura

Veče sa Teodorom Lorenčičem, “poslednjim pesnikom Jugoslavije”

Ljubitelji poezije u Pirotu imaće izuzetnu priliku da u četvrtak, 7. oktobra, u holu Doma kulture u Pirotu prisustvuju književnoj večeri, svojevrsnom poetsko – filozofskom performansu, Teodora Lorenčiča, filozofa, književnika i pesnika, poreklom iz Slovenije, koji danas živi i stvara u Beogradu. Književno veče, čiji je moderator Momčilo Đurđić, počinje u 19 časova. 

Teodor Lorenčič je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. U svojoj 21. godini počinje da objavljuje. Celog života je pisao ne obazirući se na svoj društveni status. Na tom putu je prošao od alternativne i avangardne do visoke umetnosti, čemu je uvek bio predan dušom, telom i srcem. Danas sebe naziva “poslednjim pesnikom Jugoslavije. Njegova dela govore i o ljubavi prema jugoslovenskim gradovima i domovinama.

“Ja sam pesnik ljubavi, i ubeđen sam da je ljubav izvor poezije od kako ima poezije. U mojim pesmama se ljubav iskazuje na različitim nivoima, izravno ili metaforično: ljubav prema ženi, ljubav kao ontološka i etička bit stvarstva, ljubav kao senzus, eros i tanatos” – kaže Lorenčič.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker