Kultura

Veče posvećeno Pirotu i Esmi Redžepovoj – 10. Manifestacija “Romi svome gradu”

U organizaciji Udruženja građana “Ternipe”, uz podršku grada Pirota, na Omladinskom stadionu održana je, jubilarna, 10. manifestacija pod nazivom “Romi svome gradu”. Pored pirotskih Roma nastupila su umetnička društva Roma iz Zaječara i Bora, a posebno zadovoljstvo pričinilo je prisustvo gostiju iz Italije i Finske, s obzirom da ovaj Festival pretenduje da postane međunarodni. Pored ostalog, ovo veče bilo je posvećeno, muzičkoj legendi, kraljici romske muzike, Esmi Redžepovoj.

Grad Pirot i UG Ternipe dugi niz godina rade na poboljšanju položaja Roma u svim segmentima života, ocenio je potpredsednik “Ternipea” Žikica Asković.

“Pirot, prosto, želi da očuva identitet Roma u svojoj sredini. Prethodnih godina imali smo više gostiju, ovog puta samo iz Zaječara i Bora, ali se nadamo da će od sledeće godine ova Manifestacija postati internacionalna. Najavljivali su nam se gosti iz Rumunije, ali zbog pandemije nisu došli, ali imamo goste iz Italije i Finske koji neće učetvovati u programu, ali su nam podrška u okviru Programa Erazmus plus. Prošla Manifestacija bila je posvećena Šabanu Bajramoviću, o sada je posvećujemo, kraljici romske muzike, Esmi Redžepovoj koja je bila veliki humanista i odgajala više desetina dece” – izjavio je Asković.

Predsednik Društva Roma iz Zaječara, Miljan Rašić, smatra da su ovakvi događaji okosnica romske zajednice, jer se na ovakav način čuva tradicija.

“Ni jedan narod bez svoje kulture i tradicije kao da i ne postoji. Mi u Zaječaru, takođe, imamo svoj festival, ali zbog korone nismo uspeli da ga održimo prošle godine, a za ovu se spremamo. Što se tiče položaja Roma na teritoriji Timočke Krajine on je isti kao i u drugim sredinama. Veliki su problemi oko zapošljavanja, nešto manje oko obrazovanja, ali, sve u svemu, iz godine u godinu je bolje, jer smatram da država čini velike napore da se romska zajednica nađe tamo gde i pripada. A, pripada tamo gde su i svi ostali ljudi. Prosto, ne traži ništa više od onoga štio svi drugi ljudi imaju” – izjavio je Rašić.

Grad Pirot predano radi na poboljšanju života Roma i Romkinja i u tom smislu su postignuti konkretni rezultati, smatra Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota.

“Radimo na svim poljima. Mi smo počeli niz projekata sa Udruženjem Ternipe i Evropskom unijom, i u narednom periodu planiramo da radimo reviziju Lokalnog akcionog plana za Rome. On postoji već 4 godine i mnogo toga je urađeno u cilju poboljšanja položaja Roma, ali želimo da još više unapredimo položaj Roma u našoj sredini. Danas je aktuelna kultura i jedno veliko hvala Udruženju Ternipe i Romima grada Pirota što priređuju jedan ovakav spektakl. Želim im da traju još mnogo, mnogo decenija” – rekla je Milica Golubović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker