Obrazovanje

Veče fizike u Gimnaziji Pirot – Uručene diplome za rezultate na ovogodišnjim takmičenjima

Učenicima pirotskih osnovnih i srednjih škola uručene su diplome za postignute rezultate na ovogodišnjim takmičenjima iz fizike. Svečanost, pod nazivom “Veče fizike”, priređena je u Gimnaziji Pirot uz prigodan muzički program, a posebnu pažnu privuklo je predavanje prof. dr Željka Mladenovića sa PMF Niš o temi “Plazma – haos naelektrisanih čestica – od računarskog čipa do medicine.

Profesorka fizike u pirotskoj Gimnaziji, Nina Jovanović, kaže da je ovakva svečanost tradicija Gimnazije i da se svake školske godine dodeljuju diplome učenicima koji su postigli zapažene rezultate na opštinskim i okružnim takmičenjima.

“Ono što želim da naglasim jeste da postoje kategorije takmičenja. Postoji Alfa kategorija i podrazumeva takmičenje učenika matematičkih gimnazija i specijalizovanih odeljenja za matematiku i fiziku, zatim Beta kategorija gde mi pripadamo, gimnazijalci matematičkog smera, i Gama kategorija u kojoj se takmiče učenici Tehničke škole” – rekla je Jovanovićeva.

Prof. dr Željko Mladenović kaže da je odlučio da govori o temi koja je svima nova, jer se ne uči u školi, ali predstavlja jako važan fizički sistem – jonizovani gas, ili plazma, koji je izuzetno značajan za primenu u industriji, biomedicini i tako dalje.

“Na osnovu gradiva koje imaju učenici će moći da razumeju o čemu se ovde radi. Odabrao sam nešto što može da im bude zanimljivo, što im je sigurno novo i što je svakako bitno. Ja sam fizičar i meni je sam fizički sistem najzanimljiviji i procesi koji se u njemu odigravaju. Ali, mislim da je vrlo značajan drugi deo predavanja, a to je primena. Znači, kako se prave integralna kola, računarski hardver i najnovije primene plazme u biomedicini. To je nova oblast plazmamedicina koja je počela sa razvojem početkom 21. veka u Severnoj Americi i zemljama zapadne Evrope. Kod nas ta tehnologija još uvek nije došla do naših bolnica i medicinskih fakulteta, ali sigurno će se i to desiti uskoro” – rekao je dr Mladenović.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker