Gradska hronika

Vebinar o digitalnom odrastanju dece – “Digitalna dadilja”

EU info mreža u Srbiji organizuje novi vebinar u okviru serijala “Digitalni imunitet – od digitalne cucle do digitalnog buntovnika” čiji je cilj da aktivno i konkretno govorimo o digitalnom odrastanju dece u svim fazama.  Vebinar “Digitalna dadilja” koji je namenjen roditeljima i vaspitačima dece predškolskog uzrasta, na programu je danas, 26. avgusta od 17 sati, a prenos uživo će biti emitovan na facebook stranici EU u Srbiji.

Vebinar_Digitalna_dadilja_WEBSITE

Znanja i veštine iz oblasti medijske pismenosti roditeljima pomažu da ojačaju digitalni imunitet svoje porodice i neguju dobre medijske navike. Zato je najpre potrebno da promislimo kako se ponašamo kao roditelji u digitalnom medijskom okruženju, a posebno kako utičemo na kreiranje digitalnog identiteta naše dece i njihovih medijskih navika. Sa druge strane, predškolci dosta vremena provode sa svojim vaspitačima i vršnjacima sa kojima stiču nova znanja, promišljaju, igraju se, razmenjuju informacije, utiske i veoma im je važno da se uklope u tu sredinu.

Tokom vebinara želimo da zajedno sa roditeljima i vaspitačima razgovaramo o primeni dvosmerne komunikacije sa predškolskom decom i otvorimo teme:

* Predškolci i digitalna dadilja – vreme pred ekranima, kvalitet i kvantitet?
* Koliko osnažujemo decu da konzumiraju obrazovne, kreativne i pozitivne medijske sadržaje?
* Koliko su upoznati sa Netflix-om, Youtube-om, Instagramom, TikTok-om i video igricama?
* Kako promišljati o medijskim sadržajima sa predškolcem?
* Šerenting i kreiranje digitalnog identiteta predškolca – koliko predškolci znaju o društvenim mrežama?
* Šta možemo da radimo drugačije ili bolje?

Učestvuju:

* dr Ranko Rajović, stručnjak za rani razvoj inteligencije kod dece i autor NTC programa
* Maja Zarić, Ministarstvo kulture i informisanja – rukovodilac u Sektoru za informisanje i medije
* Jelena Micić, urednica u okviru Obrazovno-naučnog programa RTS-a

Moderator: Dragan Ilić, novinar i psiholog

Digitalne tehnologije menjaju svet u kojem živimo, a epidemija Covid-19 virusa ubrzala je naš put kroz digitalno doba.

Olakšano učenje i obrazovanje, pristup medijskim sadržajima i informacijama, istraživački i kreativni rad, kao i druženje, samo su neke od prednosti koje je digitalno doba donelo mladima. Ipak, tu je sve vreme prisutna i ona “druga” strana interneta i brojni izazovi sa kojima se susrećemo svi.

Na sajtu EU Info  dostupne su i biografije učesnika, kao i prijavni formular za praćenje vebinara. Registrovani učesnici nakon događaja će dobiti materijale sa vebinara.

 

Slične vesti

Back to top button