Srbija

Važan sastanak u Dimitrovgradu: Srbija i Bugarska zajedno rade na bržem protoku robe i putnika preko Gradine

Ministar Momirović je posle sastanka kazao između ostalog i da će država učiniti sve da se rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad završi u najkraćem roku, već 2024. godine

Danas je u Dimitrovgradu održan važan sastanak ministra transporta Srbije i Bugarske, Tomislava Momirovića i Hrista Aleksijeva. Sastanku su prisustvovali i visoki predstavnici Transportne zajednice Zapadnog Balkana, predstavnici opštine Dimitrovgrad kao i ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović i predstavnici ambasade Bugarske u Srbiji – Konzulata u Nišu. 

Ministar Momirović je kazao da Srbija trenutno gradi ili projektuje preko 1.200 kilometara brzih saobraćajnica, mnogo saobraćajnica je izgrađeno, ali kada dođemo do granice, javljaju se kolone, poput onih na Gradini, gde trpe ekonomije i Srbije i Bugarske i drugih zemalja.

-Kada dođemo do granica susretnemo se sa kilometarskih kolonama. To pogađa i nas i Bugarsku zbog čega smo se dogovorili da uz zajednički partnerski pristup uz podršku evropskih partnera to prevaziđemo u narednom periodu. Od ogromne je važnosti između ostalog i projekat elektrifikacije i rekonstrukcije pruge od Niša ka Dimitrovgradu, a da podsetim da se gradi brza pruga od Beograda ka Novom Sadu, ubrzo kreće izgradnja odnosno rekonstrukcija pruge od Beograda ka Nišu te je od ogromne važnosti i da rekonstrukcija pruge od Niša ka Dimitrovgradu bude završena u rekordnom roku – već 2024. godine-kazao je ministar Momirović.
Ministar transporta Bugarske Hristo Aleksijev kazao je da Bugarska snažno podržava napore Srbije kada je o priključenju EU reč i dodao da je deonica pruge od Niša ka bugarskoj granici veoma važna za ekonomiju dve zemlje.
-Izvršili smo veliki pritisak ka evropskoj administraciji da se ova deonica uvrsti u prioritetnu transportnu mrežu Evrope. U tome smo uspeli i nadamo se da ćemo uspeti i u našoj nameri, koju sam ja lično inicirao, da od Evropske komisije tražimo ozbiljnu finansijsku podršku za prugu od Niša do bugarske granice-kazao je Aleksijev.
Sastanku je prisustvovao i direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice za Zapadni Balkan Matej Zakonjšek. On je konstatovao da je prioritet ove organizacije “podizanje” Zelenih koridora čime bi se omogućio slobodni protok robe, kao i oformljenje zajedničkih graničnih prelaza.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker