Lokalna samouprava

Vasić:Usvojene izmene Zakona o lokalnim samoupravama prihvatljive za Pirot

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić u izjavi Pirotskim vestima kazao je da je danas usvojeni predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava znatno bolji u odnosu na najavljeni predlog izmena ovog zakona i dodao da, kada je konkretno o Pirotu reč, nova zakonska rešenja iz ove oblasti koja podrazumevaju štednju,  neće značajno uticati na funkcionisanje lokalne samouprave.

Iako je, na osnovu prvobitnog predloga trebalo da od ukupno prikupljenog poreza na zarade umesto dosadašnjih 80 posto, ide svega 50 posto lokalnim samoupravama, a druga polovina državi, usvojen je daleko prihvatljiviji predlog da 77 posto prihoda od ovog poreza ide gradovima, a ostatak u republički Budžet.

-Ovo je znatno bolji predlog Zakona u odnosu na najavljeni.  To na Pirot neće uticati ništa značajno niti ćemo odustati od realizacije nekog značajnog projekta, tako da možemo reći da je ovo zakonsko rešenje prihvatljivo.
Treba doduše videti ostale detalje jer je bilo najavljeno ukidanje još nekih prihoda za lokal i prenos na Republiku, poput takse na motorna vozila-kazao je Pirotskim vestima Vasić.

vladan vasic

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da je Vlada Srbije usvojila Predlog izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji predviđa smanjenje udela opština i gradova u prihodima od poreza na zarade.

Ona je nakon sastanka sa predstavnicima opština i gradova rekla da očekuje da će se taj predlog “koji je bilo važno da Vlada usvoji zbog Međunarodnog monetarnog fonda”, vrlo brzo biti i pred poslanicima Skupštine Srbije.

Brnabić je istakla da po predlogu zakona, od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će ostalo u budžet Republike.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker