Lokalna samouprava

Vasić:Počinjemo sa obnovom drvne industrije u Pirotu

U Pirotu je danas, u Svečanoj sali opštine Pirot potpisan memorandum o saradnji koji podrazumeva izgradnju fabrike za preradu drveta u Pirotu vrednu milion evra. Investitor je bugarska kompanija “Ireli” koja je već registrovana u Pirotu i koja će izgradnju pogona završiti do jula meseca, kada kompanije počinje i sa radom. Firma “Ireli” partner je svetski poznate kompanije “IKEA” pa će praktično u Pirotu proizvoditi upravo za IKEA-u.Za početak će uposliti dvadesetak radnika, ali će se broj upošljenih brzo povećavati i dostići devedestak zaposlenih, što je i predviđeno potpisanim memorandumom.

potisivanje ireli

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je ovo veliki dan za Pirot, posebno za pirotsku, nekada veoma moćnu drvnu industriju, koja je tokom tranzicije gotovo potpuno uništena.

-Veoma mi je drago jer ovo praktično znači obnovu drvne industrije u Pirotu. Kompanija “Ireli” se bavi proizvodnjom drvenih dečjih igrališta za čuvenu svetsku kompaniju “IKEA”-u, a da je reč o veoma ozbiljnom investitoru svedoči i podatak da kompanija ima dve fabrike u Bugarskoj u Pazardžiku i Montani  i upošljava ukupno preko 500 radnika. Firma “Ireli” je kupila u Industrijskoj zoni hektar zemljišta i to je takođe interesantan podatak jer je grad Pirot jedan od retkih gradova u Srbiji koji investitorima ne poklanja zemljište, već ga oni kupuju. Mi više u Industrijskoj zoni nemamo slobodnog zemljišta pa se već sada nameće kao jedan od prioriteta proširenje Industrijske zone kako bi postojali uslovi za dolazak još investitora-kazao je Vasić.

Vlasnik kompanije “Ireli” Ivan Ivanov kazao je da je reč o porodičnoj kompaniji koja posluje dugo godina u Bugarskoj gde ima dve fabrike i sada će imati još jednu u Pirotu.

-Razlog zbog koga smo došli baš u Pirot a ne u neki drugi grad u Srbiji jeste na prvom mestu poverenje koje je ogromno i obostrano. Našu fabriku su posećivali predsednici Popović i Vasić iz Pirota i mi smo poslednjih godina izgradili poverenje koje je neophodno za realizaciju ovako velikih projekata. Takođe, imali smo sastanke i sa rukovodstvom “Srbijašuma” i u Pirotu i Beogradu jer ćemo sa njima sarađivati i već smo potpisali ugovore za isporuku 4 do 5.000 metara kubnih drveta za rad fabrike do kraja ove godine, dok za narednu planiramo 8 do 10.000 metara kvadratnih drveta jer planiramo širenje kapaciteta-kazao je Ivanov. Ceremoniji potpisivanja Memoranduma prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Pirota Milica Golubović.

ivan ivanov
Ivan Ivanov sa pomoćnicom gradonačelnika Pirota Milicom Golubović

Ivanov je pozvao Piroćance da na predstojećim izborima podrže Koaliciju za Pirot jer je očigledno Pirot grad koji se razvija i raste, što je bio i preduslov da se baš u Pirotu izgradi novo postrojenje ove kompanije.

potpisivanje memoranduma

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker