Lokalna samouprava

Vasić:Pirot-grad po meri dece

Zahvaljujući činjenici da je Pirot jedan od prvih gradova u Srbiji koji je usvojio strateški dokumenat – Lokalni plan akcije za decu, omogućena ja značajna podrška deci, a osim projekata koji utiču na poboljšanje položaja dece, grad Pirot jedan je od retkih koji izdvaja novac za vantelesnu oplodnju, a preko najnovije mere-isplate po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći đacima prvacima koji primaju dečji dodatak, do realizacije projekata koji imaju za cilj poboljšanje položaja dece u našem gradu. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je čak 36 projekata, od čega je komisija izabrala 23 najbolja projekta koji se tiču poboljšanja položaja dece-ukupne vrednosti 2.5 miliona dinara, kazala je pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović.

lpa

Kako je kazao gradonačelnik Vasić na današnjoj svečanosti na kojoj su uručeni ugovori udruženjima građana, školama i obrazovnim institucijama, koje su svojim projektima konkurisale kod LPA, ako je izmamljen makar jedan osmeh na dečja lica, onda se sav trud isplatio.

-Uspeli smo da animiramo veliki broj nevladinih organizacija u našem gradu i brojne ustanove da se posvete poboljšanju položaja dece u Pirotu. Osim Lokalnog plana akcije za decu, mi smo izdvojili još 55 miliona dinara. Naravno da novcem ne možemo učiniti sve ali se trudimo da obezbedimo bolju infrastrukturu, pomognemo porodicama da dobiju decu uz program podrške vatelesnoj oplodnji, ali i poboljšamo uslove za lečenje dece. Imamo set mera koje mnogi drugi gradovi i opštine nemaju a sve što činimo, činimo kako bi Pirot bio grad po meri dece-zaključio je Vasić.

Među odobrenim projektima je i projekat Udruženja žena Izvorsko zrno.

-Kroz projekat smo hteli da decu naučimo tradiciji i tradicionalnoj hrani, da ih naučimo da izbegavaju brzu i nezdravu hranu, i to na taj način što ćemo ih naučiti kako da sami pripremaju zdravu hranu-kaže Marica Radovanović, predsednica Udruženja.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Mladost” zahvaljujući ovom konkursu snimiće film “Za svu našu decu”.

-Film će biti snimljen u školi, a mi ćemo ga kasnije koristiti i za promociju i prezentaciju škole sve sa namerom da roditelji dobiju uvid u potrebe dece sa smetnjama u razvoju-kaže direktorka Vesna Todorović.

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker