Lokalna samouprava

Vasić: Zahvaljujući EU fondovima uspeli smo da obnovimo stadione, dvorane, spomenike kulture…

Zlati Živkov predsednik opštine Montana, kome teče treći mandat u Briselu, kazao je da se primer saradnje Pirota i Montane često pominje kao model kako treba realizovati značajne evropske projekte

Gradonačelnik Pirota danas je na otvaranju terena sa veštačkom travom u Pirotu, kazao da je ovo još jedan uspešno realizovan projekat zahvaljujući odličnoj saradnji sa opštinom Montana u Bugarskoj, sa kojom je Grad Pirot realizovao preko 10 prekograničnih projekata, dok je ukupan broj realizovanih projekata prekogranične saradnje sa gradovima u Bugarskoj – veći od 20.

Vasić je podsetio da je zahvaljujući dobroj saradnji Pirot dobio renovirani Omladinski stadion, izgrađen je sportsko-turistički kompleks u Dojkincima gde je renovirana stara vojna karaula, renovirana je sala Doma kulture, renovirana srednjovekovna tvrđava i realizovan čitav niz drugih važnih infrastrukturnih projekata.

Vasić je posebno pozdravio svog kolegu iz Montane, tamošnjeg kmeta, odnosno predsednika opštine Zlatija Živkova, koji uspešno upravlja ovim gradom od 1999. godine.

-On me je sada podsetio da je na čelu Montane od 1999. godine, znači još od prošlog veka, ali razmišlja kao da je u 22. veku. Sa njim imamo mnogo uspešnih projekata. Već smo imali danas sastanak o tome koje ćemo projekte predložiti septembra. Pirot ima preko 20 zajedničkih prekograničnih proizvoda, sa Montanom preko 10. To je novac koji je EU uložila u Pirot, koji bi mi možda iz našeg budžeta uložili, ali kad god obezbedimo projekat iz drugih izvora, to je novac više za druge projekte iz našeg budžeta. Posebno sam ponosan na projekte sportske infrastrukture. Ja mislim da, kada je reč o projektima iz oblasti ekologije i sporta Pirot iznad proseka, čak i za neke gradove EU. Kupili smo nedavno stadion, hotel Stadion, sagradili Zatvoreni bazen, gradimo Otvoreni bazen i evo sada konačno ostvarujemo san mnogih fudbaleta – teren sa veštačkom travom-kazao je Vasić i dodao da će se ovaj teren koristiti stalno a moći će da se koristi i noću.

-Projekat ovde nismo završili, ima još posla, renovinaranje svlačiona, tribina, uređenje pristupnih saobraćajnica i tako dalje. Ovaj objekat je posebno važan za trenere koji rade sa decom a koji su se mučili i sa terminima i sa drugim problemima. Dobio sam informaciju da je trava iz Belgije, dakle po EU standardima, i nadam se da će mnogo talenata ovde stasavati u velike fudbalere-poručio je Vasić.

Predsednik opštine Montana Zlati Živkov istakao je da teče njegov šesti mandat na čelu opštine Montana, ali i treći mandat u Briselu i da se primer saradnje Pirota i Montane ističe kao dobar primer za sve ostale gradove kada je o pretpristupnim fondovima EU reč.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker