Lokalna samouprava

Vasić: Stečajni upravnik preuzima ingerencije van svojih nadležnosti

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić komentarišući najnoviju odluku stečajnog upravnika AHA Mure Prvi maj da preporuči stečajnom sudiji proglašavanje neuspešnim i peti pokušaj prodaje AHA Mure Prvi maj, kazao je da ovakvom odlukom stečajni upravnik preuzima ingerencije van svojih nadležnosti jer Odbor poverilaca je taj koji treba da da saglasnost ili odbije ponudu.

U petom pozivu za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine AHA Mure Prvi maj u Pirotu, nakon četiri propala pokušaja, javio se po prvi put ozbiljni ponuđač spreman da kupi pogone i odmah, izdavanjem u zakup, pokrene proizvodnju i uposli više stotina radnika. Reč je o Slobodnoj zoni Pirot, koja je za kupovinu pogona AHA Mure Prvi maj ponudila skoro milion evra. Gradska uprava je u više navrata apelovala da su se javljali zainteresovani investitori iz Bugarske i Turske koji su zainteresovani za zakup delova pogona i da je neophodno izaći u susret tim zahtevima kako bi se stvorili uslovi za upošljavanje velikog broja radnika, ali za te predlog nije bilo razumevanja od strane stečajnog upravnika.

naled, vladan vasić

Stečajni upravnik AHA Mure podneo je stečajnom sudiji Privrednog suda u Nišu predlog da se i peta prodaja stečajnog dužnika AHA Mure Prvi Maj Pirot, proglasi neuspelom. Kao razlog stečajni upravnik je naveo da se nisu svi  članovi odbora poverioca izjasnili u “najkraćem roku” o pismenoj ponudi Slobodne Zone Pirot, što je on zaključio da nisu dali saglasnost. Da li će njegov lični stav prema ovoj prodaji,  prihvatiti stečajni sudija ostaje da se vidi, s obzirom da Odbor poverioca nije zasedeo i nije glasao o prihvatanju ili odbijanju ponude.

-Stečajni upravnik tumači postupanje članova odbora poverilaca u smislu da nisu dali saglasnost. Koliko ja znam, postupak davanja saglasnosti je u toku, gradski pravobranilac je dao saglasnost, dobili smo obaveštenje da je i predstavnik radnika dao saglasnost, kao i predstavnik Agencije za licenciranje stečajnih upravnika koji zastupa drugi deo prvog maja u postupku dobijanja saglasnosti i da je javni pravobranilac iz Niša obratio Poreskoj upravi za mišljenje. Stečajni upravnik se oglušio o po hitnom roku doneo predlog stečajnom sudiji da se odbije ponuda što je nezabeležen slučaj u praksi i mislim da bi i ponuđač i naš javni pravobranilac morali da reaguju i podnesu žalbu stečajnom sudiji, da se zakaže sednica Odbora poverilaca i da se donese odluka, pozitivna ili negativna, ali neka bude odluka Odbora poverilaca, a ne da imamo situaciju kao sada, da stečajni upravnik tumači kako je ko od članova Odbora poverilaca hteo da glasa-kazao je gradonačelnik Vasić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker