Lokalna samouprava

Vasić: Postavljaju se dve mobilne merne stanice za merenje amonijaka u vazduhu

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izjavio je nakon večerašnje sednice Štaba za vanredne situacije da su trenutno instaliraju dve mobilne merne stanice za merenje koncentracije amonijaka u vazduhu u Pirotu, i to u jedna u industrijskoj četvrti, koja će imati perimetar od dva kilometra, i druga što bliže mestu akcidenta, kod Sopotskog hana. Po pristizanju prvih rezultata tokom noći, znaće se da li će vrtići i škole početi normalno da rade, ili će ostati na snazi naredna da vrtići i škole ne rade, uz mogućnost organizovanja onlajn nastave gde je to moguće. Pomenute merne stanice obezbedilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, dok su dosadašnja merenja koja su radili stručnjaci iz Prahova, pokazala da nema prisustva amonijaka u vazduhu u Pirotu. 

-Radni tim koji se bavi saniranjem posledica a kojim rukovodi gospođa Anita Dimovski, pomoćnica ministra za saobraćaj i infrastrukturu predočio nam je redosled koraka na saniranju situacije na mestu akcidenta.
-Očekuje nas uklanjanje cisterni koje nisu ispale iz koloseka i to tako što će se one koje su orijentisane ka Nišu biti izvlačene u pravcu Niša, a drugog dana, one koje su ka Pirotu, biće izvlačene ka Pirotu. Četiri lokomotive, koje su ispale iz koloseka, ostaće na mestu akcidenta i onda će se sanirati i one. Kako su nam predočili ljudi iz kompanije Eliksir, koja je vlasnik tovara amonijaka, to će trajati još minimum 48 sati. Želim da se zahvalim Ministarstvu zaštite životne sredine jer su nam pomogli da obezbedimo merne stanice čiji će nam rezultati koje ćemo dobiti tokom noći omogućiti da ujutru znamo da li će se produžiti naredna da škole i vrtići i dalje ne rade, a da škole gde je to moguće rade onlajn,  ili će se to promeniti.
Vasić je dodao i da su prve prognoze velikog broja nadležnih službi takve da su stava da je najveća opasnost prošla, ali ipak treba sačekati pre nego što to i definitivno može da se kaže.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker