Lokalna samouprava

Vasić: Pirot čuva sećanje na svoje Jevreje

Nakon prijema delegacije predstavnika jevrejskih opština i Jevrejske zajednice u Srbiji, kao i jednog od retkih preživelih u pogromu pirotskih Jevreja 1943. godine – Tilija Tuvija Josifoviča, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je novinarima da Pirot čuva sećanje na pirotske Jevreje kojih nažalost više nema u našem gradu nakon stravičnih dešavanja u noći između 12. i 13. marta 1943. godine. U Pirotu ulica gde je nekada bila Jevrejska mahala zove se Jevrejska ulica, lokalna vlast je izgradila i spomenik u obliku Davidove zvezde. 

-Želim da izrazim poštovanje jevrejskoj zajednice, koja nažalost ne postoji više u Pirotu. Čuvamo i negujemo tradiciju na njih, imamo Jevrejsku ulicu, spomen obeležje, imamo vrlo dobru saradnju sa jevrejskim opštinama, izraelskom ambasadom. Na svu sreću, danas imamo ovde prisutne ljude koji su bili svedoci tih događaja-kazao je gradonačelnik Vasić.

Jasna Ćirić, predsednika Jevrejske opštine Niš kazala je da Grad Pirot mnogo toga radi poslednjih decenija da se sačuva sećanje na pirotske Jevreje. 

-Imam veliku zahvalnost Gradu Pirotu za sve ono što radi da se sačuva sećanje na Jevreje koji su ovde nekada živeli. Puno sam zahvalna na brojnim aktivnostima vezanim za ovaj datum, od izdavaštva, do spomenika, a deca iz IV1, iz pirotske Gimnazije su marširala od Sokolane, preko Rabenovog zdanja do  jevrejskog spomenika-kazala je Ćirićeva uz reči zahvalnosti Gradu Pirotu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker