Lokalna samouprava

Vasić obišao lokaciju budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrednog preko 16 miliona evra

Gradonačelnik Vasić danas je sa direktorom JP Vodovod i kanalizacija obišao parcelu na kojoj će se uskoro graditi 16 miliona evra vredno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu.

-Ovo je bilo jedino mesto gde je moglo da se gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Potpisali smo ugovor sa KFW bankom, Ministarstvom građevine, negde oko 16.5 miliona evra će ovde biti uloženo, minimum 50 procenata je donacija, a septembra ćemo razgovarati sa novim ministrom finansija o tome da iznos donacije bude što veći. Ovo je vrsta pozajmice, ali ako i 50 posto investicije ostane donacija, to je 8 i više miliona evra poklon Pirotu. Najvažnije je što ćemo ekološki problem prečišćavanja svih otpadnih voda, koje se sada ispustaju direktno u Nišavu, rešiti jer će sve otpadne vode biti prerađivane na ekološki način-kazao je Vasić i dodao da je predviđeno i postrojenje za sušenje mulja koje je vredno 2.5 miliona evra.

-Taj otpad će biti sirovina za buduću kompostanu na Regionalnoj deponiji Pirot koja će proizvoditi ekološko đubrivo. Ostaci u mulju nemaju teških metala tako da mogu da se prerađuju u ekološko đubrivo-kazao je graodnačelnik Vasić.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Zoran Nikolić kazao je da realizacija projekta vrednog 16 miliona evra podrazumeva izuzetno dobru pripremu na kojoj se radilo proteklih godina

-Skoro godinu i po dana smo imali merenje količine i kvaliteta vode u skoro svakoj šahti, snimanje mreže kamerom, mi smo to uradili i iza nas je idejno rešenje postrojenja. Očekujemo da se do kraja godine kompletna projekta dokumentacija završi. Kod ovakvih postrojenja veliki problem je mulj. Mi ćemo preko 2.5 miliona evra uložiti u postrojenje za solarno sušenje mulja, u Srbiji ima samo Kruševac koji je prošle godine svoje postrojenje završio. Jako je dobro i što ćemo imati veoma male troškove eksploatacije jer je Regionalna deponija u neposrednoj blizini. Vrlo je značajno i da će oko 1.5 do 2 miliona evra biti uloženo u dodatno unapređenje kanalizacione mreže u gradu, snimili smo celu mrežu kamerom, definisali sve slabe tačke i slaba mesta tako da ćemo na taj način rasteretiti kanalizacionu mrežu-kazao je direktor Nikolić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker