Lokalna samouprava

Vasić: NALED nezamenljivi partner državi u reformama

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, koji je u trećem uzastopnom mandatu član Upravnog odbora NALED-a a ujedno i aktuelni potpredsednik UO, kazao je Pirotskim vestima da su na današnjoj Skupštini NALED-a prezentovani rezultati rada NALED-a među kojima su reforma katastra, pokretanje portala za neuporedivo jednostavniju prijava sezonskih radnika, angažovanje na suzbijanju sive ekonomije, smanjenje birokratije. Zahvaljujući NALED-u pokrenuti su i mnogi drugi reformski procesi, posebno u oblasti privrede, ali i poljoprivrede i drugim oblastima, kazao je Vasić.

-NALED je zaista postao nezamenljiv partner Vladi Srbije u sprovođenju reformi, učestvuje u radu gotovo 40 radnih grupa Vlade RS za izradu strategija i propisa, značajno je unapređena pozicija naše zemlje na Doing Business listi, veoma je značajna saradnja sa ambasadama zemalja poput Nemačke, SAD-a, Velike Britanije, Norveške, Holandije, Svetskom bankom i mnogim drugima-kazao je Vasić.

Danas su dodeljena i priznanja – “strele”, svima koji su pomogli ostvarenje programskih ciljeva ove strateški važne organizacije.

 

Slobodna zona Pirot na Godišnjoj Skupštini NALED-a

Predstavnici Slobodne zone Pirot učestvovali su u radu XIII Godišnje Skupštine Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koja je održana 18. aprila 2019. u hotelu Hyatt Regency u Beogradu pod nazivom „Put uspešnih reformi“.

Na redovnoj sednici Skupštine usvojeni su Izveštaj o radu i sprovođenju Strateškog plana NALED-a za 2018/19, sagledani rezultati ostvareni u minulom periodu i definisani reformski prioriteti za 2019/20.

U svečanom delu Skupštine NALED-a učestvovali su diplomatski i ekonomski predstavnici iz zemlje i inostranstva, a skupu su se obratili potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ambasador SAD u Srbiji Kyle Randolph Scott, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stephen Ndegwa, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi i predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Novaković.

 

 

Saopštenje NALED-a

 

Put uspešnih reformi kreće od privrede i lokalnih samouprava

Održana XIII godišnja Skupština NALED-a i potvrđeni reformski prioriteti za 2019/20.

Beograd, 18. april 2019. – Svakog dana u Srbiji legalan biznis otpočne pet preduzetnika, 40 radnika bude angažovano i uredno prijavljeno na sezonskim poslovima, a elektronskim putem podneto čak 730 zahteva za upis u katastar nepokretnosti.

Brojke ilustruju uspeh uvođenja poreskih podsticaja za početnike u poslovanju, pojednostavljene procedure angažovanja sezonskih radnika i razvoja sistema eŠalter za upis u katastar, najvećih unapređenja poslovnog ambijenta  u 2018, iniciranih i podržanih od NALED-a. Rezultat su javno-privatnog dijaloga i primeri uspešne razmene dobrih regulatornih praksi u regionu, ocenjeno je danas na XIII godišnjoj Skupštini NALED-a u prisustvu najviših zvaničnika Vlade Srbije, privrede, lokalnih samouprava i međunarodne zajednice.

Put uspešnih reformi često kreće od privrede i lokalnih samouprava, tamo gde se zakoni sprovode u praksi. Kada u državi postoji političko vođstvo i sluh za ove inicijative, uz podršku međunarodne zajednice i udruženja poput NALED-a čija je uloga da povežu sve učesnike u reformskom procesu i upravljaju javno-privatnim dijalogom rezultati ne izostaju i to potvrđuju podaci. Za pet meseci meru poreskog oslobođenja početnika u poslovanju iskoristila su čak 802 preduzetnika, za samo tri meseca preko portala i mobilne aplikacije prijavljeno je 3.554 sezonskih radnika, a za devet meseci putem eŠaltera upućeno je gotovo 200.000 zahteva za upis u katastar – rekla je Stanka Pejanović, članica UO NALED-a i izvršna potpredsednica Grupe Gorenje.

O važnosti javno-privatnog dijaloga i značaju regionalne saradnje na izgradnji boljeg privrednog ambijenta, govorili su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ambasador SAD Kajl Skat, šef kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva i šef Delegacije EU Sem Fabrici.

Reforma uvođenja elektronskih građevinskih dozvola iz korena je promenila način funkcionisanja državne i lokalne administracije i lansirala je primenu e-servisa u cilju smanjenja birokratije. Formiranjem Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Doing Business listi, pokazali smo da je uključivanje privrede i civilnog sektora u definisanje zakonskih rešenja neophodno da bi reforma zaživela i bila uspešna. Zahvaljujući elektronskom sistemu za građevinske dozvole u 2018. smo stigli do brojke od  96.936 godišnjih zahteva za gradnju ili čak 265 dnevno. Ovaj podatak, kao i oko 40.000 aktivnih gradilišta koliko imamo u Srbiji danas, dovoljno govori o uspehu reforme. Iste takve rezultate očekujemo i od reforme katastra – istakla je potpredsednica Mihajlović.

Na skupu je istaknuto da su mnoge reforme (građevinske dozvole, katastar, sezonski radnici…) sprovedene nakon razmene znanja i iskustava sa zemljama regiona. Ocenjeno je da bi tu praksu trebalo podsticati u cilju ujednačavanja uslova za poslovanje na zapadnom Balkanu što bi Srbiju i okolne zemlje učinilo atraktivnijim u očima potencijalnih investitora i potrebno je iskoristiti potencijale već uspostavljenih platformi kao što je Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) kroz obezbeđivanje institucionalne podrške za njen dalji rad i razvoj.

U završnici Skupštine, ključnim partnerima u realizaciji reformi uručeno je priznanje NALED Strela za doprinos ekonomskom razvoju Srbije.

Ovogodišnji dobitnici priznanja su Nj.E. Arne Bojrnstad, ambasador Kraljevine Norveške za podršku unapređenju vladavine prava, efikasnosti inspekcijskog nadzora i ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim krajevima, Li Sung Gi, generalni direktor Korejske agencije za trgovinu i promociju izvoza KOTRA, za doprinos razvoju e-uprave  i pametnih gradova u Srbiji i Lora Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a, za podršku jačanju kulture javno-privatnog dijaloga i osnaživanje civilnog sektora u našoj zemlji.

Reformski prioriteti članova NALED-a za 2019/2020

Suzbijanje sive ekonomije, dalja reforma katastra, razvoj poljoprivrede, unapređenje zdravstvenog sistema i smanjenje birokratije kroz elektronsku upravupet je najvažnijih reformskih prioriteta NALED-a, potvrđeno je na godišnjem susretu najveće privatno-javne asocijacije u zemlji koja okuplja 310 kompanija, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.

foto Naled

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker