Lokalna samouprava

Vasić: Mislim da su građani zadovoljni kvalitetom usluga pirotskih javnih preduzeća

Na, danas održanoj, sednici Gradskog veća data je saglasnost na izveštaje o radu sa finansijskim izveštajima svim pirotskim javnim preduzećima. Sva javna preduzeća u Pirotu posluju pozitivno i realizuju dobar deo planiranih investicija iz sopstvenih sredstava. Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, smatra da je prvi prioritet javnih preduzeća visok kvalitet usluga za koje su nadležna, ali i pozitivan bilans poslovanja koji omogućava uspešnu investicionu politiku.

Javna preduzeća, čiji je osnivač lokalna samouprva, moraju biti dobro strukturirana, sa dobrim rukovodstvima, upravnim odborima, kadrovskim potencijalom, da su dobro opremljena, sa realnim cenama komunalnih usluga, da svake godine investiraju u podizanje kvaliteta svojih usluga, kako bi građani bili zadovoljni, kaže Vasić. On smatra da u Pirotu ljudi mogu biti zadovoljni radom svih javnih preduzeća.

“Uvek imamo pristojan nivo investicija, cene komunalnih usluga su na nekom srednjem nivou u Srbiji, ali to treba uvek unapređivati. Uvek moramo da imamo bolje usluge i više ciljeve. Zato, kažem da ni pre 10 godina nismo bili zadovoljni postojećim stanjem, mada smo ga sada mnogo unapredili želimo da bude još bolje. Grad nam je čist, vodu imamo i u najsušnijem periodu godine, stanovi su topli, škole su tople, smeće se zbrinjava na propisan i kvalitetan način. U oblasti ekologije će u narednim godinama na osnovu donacija biti uloženo preko 25 milona evra. Potpisali smo ugovor za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vredan 16,5 miliona evra, drugi od 7,7 miliona evra za unapređenje zaštite životne sredine na području Regionalne deponije i slično” – rekao je Vasić.

On je još rekao da je veoma važno da se postigne i dobar nivo energetske nezavisnosti.

“Krenuli smo u izgradnju slolarnih elektrana. Na krovu Komunalca je instalisana elektrana snage 30 kw, na krovu Ekonomske škole 15 kw, u planu Regionalne deponije i Vodovoda su elektrane od po 150 kw. Dakle, mi ćemo stići do 400 kw već ove godine, a naš cilj je megavat. Želimo da koristimo i druge krovove, kao što su krov Zatvorenog bazen, Soprtske hale, Omladinskog stadiona, tribina na Gradskom stadionu, čak razmišljamo i o nekom javno privatnom partnerstvu, da sve krovove javnih institucija stavimo u funkciju proizvodnje električne energije. Mislim da je to jedan pionirski, avangardni način razmišljanja kada su u pitanju lokalne samouprave, a, kao što znate, povećavamo energetsku efikasnost i u javnom zgradarstvu, ali i kod privatnih domaćinstava učestvujemo u sufinansiranju” – kaže Vasić.

Govoreći o rezultatima na polju energetske efikasnosti Vasić je istakao podatak da je pirotska Toplana, prelaskom sa mazuta na gas, ostvarila uštedu od 150 miliona dinara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker