Lokalna samouprava

Vasić: Lokalna samouprava završava zaštitu geografskog porekla pirotske peglane kobasice

Iako se ove godine Sajam pirotske peglane kobasice ne održava na tradicionalan način, uz hiljade posetilaca, a zbog aktuelne epidemiološke situacije, on će biti održan onajn, tako će se peglana i prodavati, uz već izvršenu ocenu ispravnosti pristiglih uzoraka velikog broja proizvođača. Danas je kvalitet peglane ocenjivao i žiri.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je doneta odluka da se ne prekida tradicija održavanja Sajma peglane kobasice pa će se sajam održati onlajn, onako kako se održao i Sajam poljoprivrede u Novom Sadu i mnogi drugi slični sajmovi.

-Žiri zaseda isto kao i prošle godine, kada smo imali najposećeniji sajam, očekivali smo ove godine još više posetilaca, ali šta je tu je. Lokalna samouprava polako završava proces zaštite geografskog porekla pirotske peglane kobasice i mislim da će to biti dodatan motiv da se još više ljudi bavi izradom peglane kobasice-kazao je gradonačelnik Vasić.

Marjan Savić, predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice kazao je da se, osim ogromnog broja posetilaca, Sajam održava kao i prethodnih godina, vrši se ocena kvaliteta uzoraka.

-Sve ocene će biti date proizvođačima kako bi oni mogli da imaju uvid i da znaju u kom pravcu treba dalje da proizvode peglanu kobasicu. Ovo je svojevrstan presek stanja, da vidimo šta nudimo ove godine-kazao je Savić.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da je i ove godine za svakog proizvođača rađena markica i QR kodovi za svaki proizvod, rađena je mikrobiološka analiza kao i prethodnih godina.

-Verujemo da ćemo u prvoj polovini godine imati zaštićeno geografsko poreklo pirotske peglane kobasice i Pirot će biti u svega pet gradova u Srbiji koji imaju tri zaštićena proizvoda sa geografskim poreklom pa će osim pirotskog kačkavalja i pirotskog ćilima, zaštićeno geografsko poreklo imati i pirotska peglana kobasica-kazao je Zlatkov.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker