Lokalna samouprava

Vasić: Lokalna samouprava u Pirotu brine o svim kategorijama stanovništva

Gradska uprava u Pirotu mnogo napora ulaže da se što je moguće više poboljša kvalitet života svih kategorija stanovništva u Gradu, kazao je danas gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju sa Udruženjem penzionera Pirota. Vasić je kazao da je posebno dobra saradnja upravo sa Udruženjem penzionera o čemu svedoči i predstojeća izgradnja Doma za stare u Pirotu, ali i rekonstrukcija Zelene pijace, što je takođe od velike važnosti za ovu starosnu grupu, naglasio je Vasić.

-Mi smo konstatovali da je najveći problem penzionera nepostojanje Doma za stare. Ljudi koji žive u samoći često umiru na krajnje nehumane načine, ima mnogo slučajeva koji su izuzetno tragični. Zbog toga smo i pokrenuli inicijativu da Pirot dobije Dom za stare, a u lokalnoj samoupravi smo naišli na izuzetno razumevanje i ja želim da se gradonačelniku Vasiću zahvalim na tome-kazao je Đorđe Mitić, predsednik Udruženja penzionera.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je Grad Pirot našao veoma dobrog partnera u Udruženju penzionera i kazao da Grad mnogo napora ulaže da Pirot bude grad koji brine o svim kategorijama stanovništva.

6.500 korisnika besplatnog prevoza, 82 miliona dinara za socijalna davanja, 7.5 miliona dinara za pomoć u kući najugroženijem stanvištvu

-Lokalna samouprava u budžetu za 2020. godinu izdvojila je oko 82 miliona dinara za socijalna davanja za sve starosne kategorije. Do sada smo obezbeđivali subvencije ili potpuno besplatan javni prevoz za starije od 65 godina. Negde oko 6.500 korisnika smo imali do sada kada je reč o tom vidu pomoći. Oko 7.5 miliona dinara izdvajamo za pomoć u kući, za gerontodomaćice koje brinu o najugroženijima. Imamo i konkurse za nevladine organizacije koji je otvoren i za organizacije koje se bave starima, a takođe i preko Centra za socijalni rad pružamo pomoć starim osobama koje su u stanju socijalne potrebe-kazao je Vasić i dodao da su već preduzeti prvi koraci na realizaciji projekta izgradnje Doma za stare.

vasić mitić
Mitić i Vasić

Pirot dobija Dom za stare, rekonstruiše se Zelena pijaca

-Već smo preduzeli korake, odredili potencijalnu lokaciju i odvojili sredstva za izradu projekta. To će biti projekat po svim savremenim standardima. Stručnjaci Javnog preduzeća za planiranje su obišli domove za stare u Sloveniji koji se svrstavaju među najbolje u Evropi. Biće to zahtevan projekat, koštaće verovatno nekoliko miliona evra, ali mi očekujemo i pomoć države u ovom poduhvatu preko nadležnih ministarstava. Takođe smo ušli i u projekat rekonstrukcije Zelene pijace, što je takođe od velike važnosti za stariju populaciju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de