Lokalna samouprava

Vasić izrazio veliko zadovoljstvo stanjem u Macaron Modi u Pirotu prilikom obilaska pogona

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, sa svojim saradnicima danas je obišao proizvodni pogon turske firme Macaron Moda u Pirotu, koja je počela sa radom u aprilu ove godine. Očigledno reč je o savremenoj i izuzetno opremljenoj proizvodnoj liniji, što dovoljno govori o ozbiljnosti ulaganja turskog investitora. Trenutno je upošljeno oko 270 radnika, mahom ženske radne snage, na proizvodnji brendiranih perjanih jakni. U najavi je upošljavanje nove radne snage, s obzirom da su, od deset instaliranih, slobodne još četiri proizvodne linije.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da je samo opremanje proizvodne hale poziv nezaposlenima sa teritorije Pirotskog okruga da se jave i konkurišu za radno mesto.

“Ono što je bitno, razgovarao sam sa radnicima i nadam se da su bili iskreni, neke poznajem dugo, rekli su mi da su uslovi u kojima sada rade, a promenili su nekoliko fabrika, najbolji do sada. Isto tako i zaradama, što je najbitnije. Videli ste da su uslovi dobri, da je dobar radni prostor, ovde je mnogo investirano u objekte. Zaista sam zadovoljan da za nekoliko meseci imamo ovakav napredak u gradu. Ovde se šiju najveći modni brendovi u svetu. Na jednoj jakni radi deset kontrolora u završnoj fazi. Ono što je bitno, ovede radi 270 ljudi, a postoji potreba za još 100 radnika do kraja godine, a čuo sam u najavama još 100 naredne godine. Cilj je da radi preko 550 ljudi” – rekao je, pored ostalog, Vasić.

Vlasnik Kompanije, Safet Saglam, kaže da postoji potreba za obučenim radnicima šivačima. Za početnike, ili radnike sa manje iskustva, biće organizovane obuke. Do kraja godine neophodno je uposliti još 100 radnika, a u naredne dve godine još po 100 do popunjenja kapaciteta. Saglam kaže da je veoma zadovoljan kvalitetom rada, a startni lični dohodak radnika je viši za 20 posto od minimalne plate u Srbiji. U planu je uvođenje normi što bi omogućilo veću zaradu. Na godišnjem nivou plan proizvodnje u pirotskom pogonu je 70.000 jakni, dok ukupna proizvodnja Macaron Mode iznosi 30 miliona jedinica gotovih proizvoda.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, kaže da je lokalna samouprava na svoj način i u skladu sa ingerencijama maksimalno podržala realizaciju investicije Macaron Mode. Grad Pirot je pre svega preko Odeljenje za urbanizam  izlazio u susret, od iznalaženja arhiviranih dokumenata do odobravanja projektno tehničke dokumentacije.

“To je bila samo jedna strana. Druga je gde će ZIP centar napraviti program za obuku na radnom mestu za 40 radnika bez iskustva i mislimo da će to biti velika pomoć i za Safeta i one koji nemaju iskustva u radu. Treća stvar su oni dnevni izazovi i problemi, kada je potrebno čuje se Safet sa nama i ono što je u našoj nadležnosti izlazimo u susret. Mislim da je ovo tek početak jedne dugoročne saradnje. Ono što je nama važno jesu pristojna radna mesta sa pristojnom platom i uslovima rada. Što su ljudi zadovoljniji to će firma bolje raditi i imati kvalitetnije proizvode. Tako se opredeljujemo i prema drugim poslodavcima koji su više nego dobro došli, i ono što nas najviše raduje jeste manji broj nezaposlenih na tržištu rada”- rekao je Colić.

Radnice sa kojima smo razgovarali su veoma zadovoljne uslovima rada i zaradom.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker