Lokalna samouprava

Vasić imenovan za predstavnika SKGO – Saveza gradova i opština Srbije u najznačajnijoj organizaciji lokalnih i regionalnih vlasti Evrope CEMR

Glas lokalnih i regionalnih vlada čuće se u evropskim i svetskim krugovima

Predsedništvo Stalne konferencije gradova i opština Srbije (SKGO) imenovalo je gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasić za predstavnika u Političkom komitetu Saveta opština i regiona Evrope (CEMR). Osim Vasića, za predstavnika SKGO u CEMR imenovan je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, kao i predstavnici Kruševca i Beočina. 

Vasiću ovo nije prva evropska funkcija, ali je definitivno najvažnija, za sada. Do sada je obavljao funkciju zamenika člana u Veću lokalnih vlasti Konresa lokalnih i  regionalnih vlasti Saveta Evrope, a nova funkcija je velika čast i obaveza-kaže gradonačelnik Vasić za Pirotske vesti.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

-Predsedništvo SKGO me imenovalo na ovu dužnost kao dugogodišnjeg gradonačelnika i člana Predsedništva SKGO. Trudiću se da što uspešnije predstavljam naše opštine u ovoj instituciji-kazao je Vasić za Pirotske vesti.

Glas Pirota i Piroćanaca čuće se u evropskim i svetskim krugovima

-Drago mi je što vam mogu poželeti dobrodošlicu u porodicu evropskih opština i regiona. Ulaskom u Politički komitet CEMR-a, sada ste u mogućnosti da se sastajete i razmenjujete iskustva sa visokim izabranim predstavnicima iz čitave Evrope, a i šire. Takođe ćete definisati agendu CEMR-a za naredne godine i doprineti da se glas lokalnih i regionalnih vlada čuje u evropskim i svetskim krugovima. Ukratko, pored toga što ste lokalni, postajete i evropski igrač takođe-navodi se u pismu dobrodošlice pomenute evropske institucije.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Šta je CEMR?

Savet evropskih opština osnovan je u Ženevi 1951. godine od strane grupe evropskih gradonačelnika; kasnije se organizacija okrenula i regionalnom nivou vlasti i postaje Savet evropskih opština i regija. CEMR je danas najznačajnija organizacija lokalnih i regionalnih vlasti Evrope; njeno članstvo čini preko 50 nacionalnih asocijacija iz 39 država. Ove asocijacije predstavljaju 100.000 jedinica lokalnih i regionalnih vlasti. CEMR je predstavnička i demokratska politička organizacija koja ima dva upravljačka tela: Izvršni biro i Politički komitet koji može osnivati radne strukture. Takođe, Političko liderstvo u organizacije čine predsednik, kopredsednici, izvršni predsednici i potpredsednici. Generalni sekretar je odgovoran za efikasni menadžment Sekretarijata koji se sastoji od oko 20 zaposlenih.

SKGO i CEMR – Od 2008. godine Stalna konferencija gradova i opština je punopravni član CEMR, čime je stekla pravo da ravnopravno i u skladu sa interesima asocijacije učestvuje u radu, kako upravljačkih, tako i radnih organa i struktura CEMR.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker