Lokalna samouprava

Van snage zabrana čuvanja svinja u pirotskim selima na kružnom putu

Meštani najrazvijenih pirotskih sela, sela na kružnom putu, moći će ponovo da se posvete odgoju svinja u svojim domaćinstvima, s obzirom da je ukinuto Rešenje o zabrani čuvanja domaćih svinja u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja. Načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, podseća da je 13. januara 2020. godine Uprava za veterinu donela rešenje kojim se proglašava zaraženo područje na teritoriji grada Pirota i opštine Dimitrovgrad i ugroženo područje gde je zabranjeno čuvanje domaćih svinja zbog postojanja afričke kuge svinja kod divljih svinja u lovištima u okolini grada.

“To je prouzrokovalo da se u selima na kružnom putu zabrani čuvanje domaćih svinja bez obzira, to stalno ističem, što se ni u jednom domaćinstvu nije našao pozitivan uzorak na afričku kugu svinja. Tada je došlo do eutanazije i depopulacije domaćih svinja početkom februara i od tada je na snazi zabrana čuvanja domaćih svinja. Stalni apeli i stalna komunikacija sa Ministarstvom poljoprivrede, sa Upravom za veterinu i dopisima ka ministru Nedimoviću o molbi za skidanje zabrane nisu urodili plodom, i mi imamo tako dugačak period zabrane, zato što u tom prvom rešenju iz 2020. godine stoji odredba da je potrebno 365 dana monitoringa bez uzorkovanja pozitivnog testa na afričku kugu svinja. Nažalost, mi nismo mogli da obezbedimo granicu sa Republikom Bugarskom i imali smo sporadično prelaske zaraženih divljih svnja, koje su u lovištima ustreljene i analizom je dokazano da su bile zaražene. S obzirom da je već u dužem periodu situacija stabilna Uprava za veterinu je donela rešenje 15. aprila o ukidanju zabrane čuvanja domaćih svinja na potesu kružnog puta. Ostala su neka udaljena sela koja više nisu zaražena, ali su ugrožena i tamo i dalje važi zabrana čuvanja svinja” – izjavila je načelnica Tončić.

Uz određene bezbednosne mere i svega što nalaže Uprava za veterinu dozvoljeno je čuvanje domaćih svinja uz kontrolisanu nabavku, neophodne zdravstvene kartone i svih uslova koje svaki domaćin mora da ispuni za svako novo grlo koje čuva za sopstvene potrebe.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker