Zdravlje

Vakcinacija protiv gripa počinje u ponedeljak

Dom zdravlja Pirot počeće sa vakcinacijom stanovništva protiv gripa od ponedeljka 2.oktobra. Vakcina protiv gripa za sezonu 2023/2024 vršiće se vakcinama INFLUVAC Tetra, proizvođača Abbott Biologicals i TorVaxflu, proizvođača INSTITUT ZA VIRUSOLOGIJU, VAKCINE I SERUME TORLAK.

Vakcina se preporučuje trudnicama, osobama starijim od šest meseci života sa hroničnim poremećajima plućne funkcije i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest),  poremećajima rada bubrega, oslabljenim imunitetom, malignim oboljenjima, osobama starijim od 65 godina, osbama kod kojih je izvršeno presađivanje tkiva i organa ili se pripremaju, osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, zaposlenima i smeštenim u ustanovama koje obavlajaju zdrastvenu delatnost, članovi porodica bolesnika u povećanom riziku od komplikacija kod kojih je kontrainikovano davanje vaccine, osobama zaposlenim u javnim službama koje su u riziku.

Pacijenti sa indikacijama treba da se jave i zakažu pregled kod lekara u ambulantama gde se leče: Pazar, Tigar, ambulanta pri bolnici, službi Kućne nege, dok će se u seoskim ambulantama imunizacija odvijati po ustaljenom rasporedu rada lekara.

Iz Centra za prevenciju Doma zdravlja Pirot pozivaju stanovništo, a posebno one koji pripadaju visoko rizičnim grupama, da se vakcinišu protiv gripa, jer je to u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja ali I zdravlja cele porodice I kolektiva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker